香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 現在住單人公屋
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

現在住單人公屋
代老豆問

現在住單人公屋,剛娶妻和另外多一個人,會一齊住,之後可以用什麼方法申請調大一點的單位?

排隊號碼:G1372xxxx-G1374xxxx/排3人市區
分享 分享 讚好人數:0查看名單

先响屋邨辦事處申請加入老婆戶籍 另一人係咩關系?無關系加唔到入戶!住開單人就算加咗老婆都未必申請到擠迫調遷!本留言最後由 Roy444@ 於 2021-08-11 16:58:45 編輯
U02
分享 分享 讚好人數:5查看名單

每人5.5平方米室內樓面面積,才會被視為擠迫戶
分享 分享 讚好人數:2查看名單

先响屋邨辦事處申請加入老婆戶籍 另一人係咩關系?無關系加唔到入戶!住開單人就算加咗老婆都未必申請到擠迫...
Roy444@ 發表於 2021-08-11 16:57:08 原文
係佢依家個老婆之前生既女
排隊號碼:G1372xxxx-G1374xxxx/排3人市區

代老豆問
現在住單人公屋,剛娶妻和另外多一個人,會一齊住,之後可以用什麼方法申請調大一點的單位?
;...
abckin 發表於 2021-08-11 16:49:30 原文
娶左老婆, 另一個係咩人? 唔係人人都可以加名落去,最簡單係生多兩個加夠4人名先可申請到擠迫戶調遷
5月正式入伙, 安居樂業

係佢依家個老婆之前生既女
abckin 發表於 2021-08-11 17:07:19 原文
哦 明白!3個人就算搬到 可能得大約24X呎!本留言最後由 Roy444@ 於 2021-08-11 19:05:28 編輯
U02

哦 明白!3個人就算搬到 可能得大約24X呎!
Roy444@ 發表於 2021-08-11 19:05:10 原文
都好呀,知唔知個女可唔可以加名嗎?

要所有人住埋同一個單位,加名,等家訪,排擠迫戶
市4 G1334 首派 逸東邨 垃圾房位 滿意 感謝政府
分享 分享 讚好人數:4查看名單

都好呀,知唔知個女可唔可以加名嗎?
abckin 發表於 2021-08-11 20:18:01 原文
有証明文件就可以!不過須要時間耐!
U02
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖