香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 其他 » 獨居長者去逝
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

只收拾遺物,其他野房署清理會唔會收番清潔費?
JJ822JJ 發表於 2021-08-03 21:29:43 原文
建議樓主除了收拾世伯的遺物,盡量自己清理室內雜物;亦可以去樓下垃圾站,嗰度有班清潔大佬/呀姐打躉,你簡單講住乜單位,佢哋上門望完、即時報價,快靚正、有限$!
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

呀趣萍谷友諗住你簽了不供養父親証明書
但又願意收拾一吓手尾
出文開解吓你咁啫
好!
回答你
我都...
安居62 發表於 2021-08-03 21:34:28 原文
唔係好明既然之前已簽衰仔紙已無人照顧無人供養,點解要提供關係證明比房署?其實我只係想交番個單位出黎,反正間屋入面都無乜野遺物,只係普通基本傢俬電器
17/9/2021遞表申請特別調遷,
一直遭房署高層拒絕,
好彩主任一直積極跟進
22/12/2021終於接受申請
29/12/2021家訪...等批准信 10/3/2022收到批准信...等配房信。21/4/2022收配房信...等收鎖匙簽約。11/5/2022收鎖匙簽約...等入伙✌️

回應 #10 安居62

那不是吸煙,是唏噓
市4 G1334 首派 逸東邨 垃圾房位 滿意 感謝政府

唔係好明既然之前已簽衰仔紙已無人照顧無人供養,點解要提供關係證明比房署?其實我只係想交番個單位出黎...
JJ822JJ 發表於 2021-08-04 07:17:43 原文
首先,如果如你說已簽了紙大家冇交往廿年。

房署是怎樣找出你來先?
找到你,你當時何不直說:不識這個人?

好了
既然你已涉及事件,
當然會有你的原因
當是一次了解返廿年這個人,
然後理順心理一次,
好好放下,
這個是幫助到你自己日後的。
今次是自己親手順理糾結的最後機會。
佢已經走了。你仲有路要行...

至於交文件
你在糾結於這個人廿年的複雜心情時,

忘記了那間屋是政府出租屋
放一個人來入屋,
處理/接收物件
當然要有文件証明你是什麼人啦
而不是白粉強/道友明
走入來取值錢物品。

所以呢,文件,程序,
是不可少的。

你要理解呀 本留言最後由 安居62 於 2021-08-04 08:48:06 編輯
屋邨異地     風月同天
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  安居62

那不是吸煙,是唏噓
NancyCrazy 發表於 2021-08-04 08:36:24 原文
會唏噓的
我們還會繼續遇上!

姨姨,你要努力呀!加油 本留言最後由 安居62 於 2021-08-04 08:51:36 編輯

其實房署並未通知我,因為房署都未知我老豆過身,只係醫院打黎,我又知佢住緊公屋,所以問吓係咪就咁通知房署就得?之前住戶同房署d瓜葛駛唔駛後人負責?定係房署見無人交租就會調查自動回收單位?
17/9/2021遞表申請特別調遷,
一直遭房署高層拒絕,
好彩主任一直積極跟進
22/12/2021終於接受申請
29/12/2021家訪...等批准信 10/3/2022收到批准信...等配房信。21/4/2022收配房信...等收鎖匙簽約。11/5/2022收鎖匙簽約...等入伙✌️

其實成件事
是睇你想做多少?

當他是一個孤獨老人死了
義工咁送一程,理後事又得。

完全唔理亦得。

就是怎樣處理一個心結。

呢~就好似電影  殺,破,狼
呀廖啓智在電影中同老豆的糾結,在電話亭知道老豆過身了那段。

如果你肯理,令到個單位交回房署順利的話。

下個入住者,會多謝你的
分享 分享 讚好人數:3查看名單

我有一個90多歲住公屋的獨居親人,無兒無女又沒有直系親人,數年前因幾天聯絡不上,上門探訪已在門外聞到異味,所以報警破門入屋,原來已在室內自然身故,警察辦完事後, 屋邨辦知我們算是唯一親人,吩咐查看有否需要保存遺物, 其他物品不需執拾, 他們會有專人善後, 亦不會收取費用, 不過我們還是買了幾個黑色大垃圾袋 ,把長者衣服雜物全部收拾好,算是為長者最後可做的事,亦方便房署善後, 而該單位很快已有人入住,亦沒有在當年特快名單中出現, 證明很多人急需上樓亦不會介意。
樓主與父親關係如何旁人不用深究,不過有緣成為父子,為父親處理一下遺物,可以盡最後一點孝心。盡早交還公屋, 亦可算對正在水深火熱中輪候公屋者的慈悲,又何樂而不為呢?
G1357-1359(天倫樂)巿2
分享 分享 讚好人數:4查看名單

簽了衰仔紙,如果房署問你,你直接同房署講唔關你本人事。都冇必要同房署交代,因為你真係冇關係同唔關你事,法律上你只是路人甲。
有咩相關部門(即社署)會負責,例如遺產,遺物處理,出死亡證,安排入土去沙嶺墳場,七年後冇人理就起出來再火化,再混葬其他人骨灰,長埋深坑,冇得再搵番,以上都會處理。

你可以無視這件事情了,當冇收過電話。

本留言最後由 NancyCrazy 於 2021-08-04 13:18:59 編輯
市4 G1334 首派 逸東邨 垃圾房位 滿意 感謝政府
分享 分享 讚好人數:2查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖