香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界2人 » 審查問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

可以,會當場簽份聲明書,列明誰給你生活費,金額多少,我當時係咁
ilpong99 發表於 2021-07-27 20:46:43 原文
列明誰比生活費但係要寫銀碼嗎??主住會唔會再邀請家人問
G1377-1379
09年擴1,16年擴2
21年1月轉新2,7月16 S1,8月24見主任
9月8 S2,
11月20首派皇后山
分享 分享 讚好人數:0查看名單

但係屋企人唔會轉去户口比我,都係比現金,咁點樣寫收入呀??
Yw2009 發表於 2021-07-27 23:05:19 原文
你自己講係屋企人畀生活費,就算唔過戶都會計入息,佢會問你一個月畀幾多錢你生活,即場叫你填返上去 你唔駛擔心唔識填,到時主任會教你,都唔駛交咩證明,因為係你自己講係屋企人畀錢
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!

回應 #10 Yw2009

需要

回應 #11 Yw2009

我當時份聲明書有寫銀碼,另有紀錄該名親友名字及電話號碼
G1312 市3
10-2018預派
4-3-2019 取匙

需要列明銀碼嗎??
Yw2009 發表於 2021-07-27 23:06:10 原文
2012藍卡,u0318,擴3,未見主任。

回應  Yw2009

我當時份聲明書有寫銀碼,另有紀錄該名親友名字及電話號碼
ilpong99 發表於 2021-07-28 06:15:50 原文
明白,咁主任有冇向你家人查詢?
G1377-1379
09年擴1,16年擴2
9月8 S2,
11月20首派皇后山

明白,咁主任有冇向你家人查詢?
Yw2009 發表於 2021-07-28 10:46:33 原文
G1312 市3
10-2018預派
4-3-2019 取匙

2013年單人
2015年轉新2 - G1374-1375
20210621 Check已轉S1,而家等審查信
20210803 Check 到網上審查日期8月12日,未收到信
20210804 收到審查信
20210806 收到房署SMS審查溫馨提示
20210908 網上check到 S2 ~
20210909 收到合格信 ❤️ 而家等派樓~
20210917 網上轉擴展 (唔要皇后山)
20210924 網上見到轉了 擴2 變返S0 ?
20210928 收到轉擴2信 上面吸印日期23號
20211023 收到特快信 10月28去揀樓
            (P4373)
              應該唔去 九成自殺/意外單位
20220307 上網申請轉區回新界。。。
20220310 轉回新界 S0
20220315 收到轉區成功信
20220331 S1
20220429 S2
20220511 S4
20220513 收到信 和田 首派畢業了~❤️
20220810 收到攞鎖匙信

親友資助生活費

ilpong99 發表於 2021-07-28 12:56:31 原文
主任打去點樣問你屋企人呀??
G1377-1379
09年擴1,16年擴2
9月8 S2,
11月20首派皇后山

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖