香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界2人 » 首派了...安定邨...
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

安定太舊啦, 廳又無窗, 得走廊有氣窗, 又要裝分體冷氣,
我一心抽居屋, 所以本身諗住派咗公屋唔會點裝修..
...
cat_ysl 發表於 2021-07-29 09:20:03 原文
我情況都一樣,但如果三派都吾要,又吾裝修,會吾會被收回間公屋,就申請抽居屋應該系三派後,定第三派前呢?
新3 G133
分享 分享 讚好人數:0查看名單

安定入面係咁
cat_ysl 發表於 2021-07-29 09:26:52 原文
我之前派蝴蝶邨,更舊又細,拒絕了
新3 G133

我情況都一樣,但如果三派都吾要,又吾裝修,會吾會被收回間公屋,就申請抽居屋應該系三派後,定第三派前...
xing8yue 發表於 2021-07-29 10:40:18 原文
第三派一定要, 因為唔要, 要隔3年先可以再申請公屋, 所以第3派乜鬼垃圾都要..點都係綠表抽居屋機會大過白表,
邊個話要裝修先入得伙, 你唔裝修, 房署係唔會知, 唔係個個有錢裝修..總之假日上下去用下水電就OK.,
如果你同我情況一樣,有地方住, 又唔想白白交一年租, 審查合格先申請綠表資格, 有效一年, 呢一年唔會派公屋比你, 但只能申請一次.
明嗎?
G13552... 22/2 見主任, 8/3 - S2,
13/4 S4
29/7 安定(拒絕)
1/9  富蝶(接受)
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我之前派蝴蝶邨,更舊又細,拒絕了
xing8yue 發表於 2021-07-29 10:41:28 原文
蝴蝶邨應該好過大興邨卦...
13/4 S4
29/7 安定(拒絕)
1/9  富蝶(接受)

第三派一定要, 因為唔要, 要隔3年先可以再申請公屋, 所以第3派乜鬼垃圾都要..點都係綠表抽居屋機會大過白...
cat_ysl 發表於 2021-07-29 10:59:09 原文
但我都想派到第三次再考慮抽居屋,就怕房屋處會吾會上門查有無人住
新3 G133

蝴蝶邨應該好過大興邨卦...
cat_ysl 發表於 2021-07-29 11:04:46 原文
平台,隔離老人院。都好細,2-3人單位
新3 G133

但我都想派到第三次再考慮抽居屋,就怕房屋處會吾會上門查有無人住
xing8yue 發表於 2021-07-29 11:04:59 原文
咁你睇下派唔派到心水公屋先...
13/4 S4
29/7 安定(拒絕)
1/9  富蝶(接受)

平台,隔離老人院。都好細,2-3人單位
xing8yue 發表於 2021-07-29 11:05:59 原文
咁2人係派2~3人單位, 係細, 根本間唔到2房,間到都好細, 一入門跳上床.. 所以我先決定要抽居屋...
13/4 S4
29/7 安定(拒絕)
1/9  富蝶(接受)

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖