香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區3人 » 指定地區后再派外區
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...6
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

指定地區后再派外區
5月首派順安,通知社工,一星期左右簽封信(要求指定深水埗區)。社工話佢直接聯絡屋署嘅。

而家收到二派樂華北,咁點算?會計第二次機會嗎?
G1345
2019擴3轉市3+1(Adhd)
2021/5月首派順安❌
2021/7月二派樂華北❌(不計一次)
2021/8月申請指定地區
2021/9月房署轉介社署
2022/1月海達海盛低層
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #1 Yulastsmile

新3 ,2013申請9月
G1335 指定地區元朗,天水圍
2020年特快802
2020年11月9 S1見主任
2020年11月14 S2
2021年8月12 S4
2021年8月14 首派指定地區,天恩邨唔計
8月20拒絕     9月1 S2
特快124
11月13 S4
洪福邨 畢業

你有冇通知社工,問佢有冇做野?
最好拿拿聲再通知房署暫緩,如果接納指定地區,應該有機會2派唔當一次
G1371
7/2012 市1
5/2015 市3

5月首派順安,通知社工,一星期左右簽封信(要求指定深水埗區)。社工話佢直接聯絡屋署嘅。
而家收到二派...
Yulastsmile 發表於 2021-07-12 10:03:19 原文
請問指定邊區?
2020 綠表資格 ?

你有冇通知社工,問佢有冇做野?
最好拿拿聲再通知房署暫緩,如果接納指定地區,應該有機會2派唔當一次
MANMAN221 發表於 2021-07-12 10:06:01 原文
首派之后已經通知左社工,由社工安排房署暫緩。但而家又收到二派。個社工又放假。
G1345

首派之后已經通知左社工,由社工安排房署暫緩。但而家又收到二派。個社工又放假。
Yulastsmile 發表於 2021-07-12 10:21:47 原文
咁不負責任,不過我聽過程序係首先要向房署書面提出,之後佢地會將你個案轉介比社署,再由社署聯絡你家訪或者問醫生信之類。咁樣房署先暫緩到
G1371
7/2012 市1
5/2015 市3
分享 分享 讚好人數:1查看名單

市1339

咁不負責任,不過我聽過程序係首先要向房署書面提出,之後佢地會將你個案轉介比社署,再由社署聯絡你家訪...
MANMAN221 發表於 2021-07-12 10:27:33 原文
半年前已經同社工講申請地區,佢一直拖我,直到我首派之后先幫我申請,兩個月前首派,社工講既都差唔多,醫生話會出信,但係會直接交畀社工。社工比我簽過一張授權信。我無諗過根本冇暫緩就二派。兩次都派觀塘。
G1345
分享 分享 讚好人數:1查看名單

2012藍卡,u0318,擴3,未見主任。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖