香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區3人 » 新人請教大家關於天倫樂
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

謝謝。我睇到第一張了,1366咁樣係咪按推前半年138號碼來睇?非常感謝你的幫忙。
Hoho1213 發表於 2021-07-05 14:31:43 原文
係,剛剛發現有錯,已經改左,你再睇多次
加名之後,睇第二張圖,減半年估計係138X左右
另外個號碼只係估計,如果需要準確既號碼,可以打上1823問佢攞"相應申請編號"本留言最後由 fortesting 於 2021-07-05 14:33:50 編輯
renemystina
分享 分享 讚好人數:0查看名單

另外個號碼只係估計,如果...
fortesting 發表於 2021-07-05 14:33:06 原文
明白,真係多謝你。

另外個號碼只係估計,如果...
fortesting 發表於 2021-07-05 14:33:06 原文
前面仲有咁多人,請問24年有機會上樓麼?

前面仲有咁多人,請問24年有機會上樓麼?
Hoho1213 發表於 2021-07-05 14:49:05 原文
如果唔加名繼續高齡隊有機會上到,加左名變返普通隊就未必得,始終市區單位供應非常有限
而且每幾年房署都會放寬俾其他區輪候既人轉市區,令你等得更耐本留言最後由 fortesting 於 2021-07-05 14:59:26 編輯
renemystina

如果唔加名繼續高齡隊有機會上到,加左名變返普通隊就未必得,始終市區單位供應非常有限
而且每幾年房署都會...
fortesting 發表於 2021-07-05 14:58:24 原文
好的,謝謝!唔加名,加名都唔知排到何年何月。

好的,謝謝!唔加名,加名都唔知排到何年何月。
Hoho1213 發表於 2021-07-05 15:05:38 原文
呢樣野你地需要商量一下,因為3人同4人面積可以差好遠
3人最細:24平方;最大30-31平方
4人最細:28平方;最大43平方

最極端既情況下,3人最細同4人最大相差接近200呎本留言最後由 fortesting 於 2021-07-05 15:13:04 編輯
renemystina

呢樣野你地需要商量一下,因為3人同4人面積可以差好遠
3人最細:24平方;最大30-31平方
4人最細:28平方;最大43...
fortesting 發表於 2021-07-05 15:12:11 原文
謝謝,嬤嬤年紀大,唔會加。請問上樓之後可否再加名?

市3高齡隊現時審查和配房都是2015年1月藍卡編號,若繼續排高齡3人隊,估計要等多兩年左右。
因2017年3月底和4月頭都有G1404編號,若樓主加名轉巿4天倫樂,號碼推前半年會等同2016年9月或10月藍卡編號,大約是G1395~G1397左右。
樓主加名成功確認信內,房署會附上正確的約等同申請編號。
市4隊現時審查和配房都是2013年11月藍卡編號,樓主自己可推算轉市4隊大約要等多久。
審查和配房速度快慢,會隨著供應量不同而有所變化,樓主亦可再觀察多一年看各隊走勢,才決定加名與否。
G1357-1359(天倫樂)巿2
分享 分享 讚好人數:1查看名單

謝謝,嬤嬤年紀大,唔會加。請問上樓之後可否再加名?
Hoho1213 發表於 2021-07-05 15:23:00 原文
當然可以
renemystina

市3高齡隊現時審查和配房都是2015年1月藍卡編號,若繼續排高齡3人隊,估計要等多兩年左右。
因2017年3月底...
Jody1017 發表於 2021-07-05 15:23:52 原文
好的,謝謝
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖