香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 調遷配房一問
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

調遷配房一問
請問所有調遷係咪都唔會派新樓?其實我都諗緊,好似我哋呢D各類調遣,係咪應該只會派起碼10年以上樓齡嘅屋邨?因為如果新樓派咗,好人好姐都唔會咁快搬走啦!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

樓主係乜類型的調遷?
屋邨異地     風月同天
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #2 安居62

醫療因素呀!需要無障礙單位

回應  安居62

醫療因素呀!需要無障礙單位
nicole_mps 發表於 2021-06-21 12:34:17 原文
咁就不一定是舊樓了
因為冇障礙社區設計,

不會是太舊的樓宇呀 本留言最後由 安居62 於 2021-06-21 12:36:42 編輯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

咁就不一定是舊樓了
因為冇障礙社區設計,
不會是太舊的樓宇呀
安居62 發表於 2021-06-21 12:36:24 原文
因為現在派到秀茂坪 秀景樓 17樓,考慮緊要不要!

調遷有份表需要填聲明,同意確定收到訊息不會派新樓啊

因為現在派到秀茂坪 秀景樓 17樓,考慮緊要不要!
nicole_mps 發表於 2021-06-21 12:46:45 原文
你需要好好考慮是否方便你活動的社區 本留言最後由 安居62 於 2021-06-21 13:04:10 編輯

你需要好好考慮是否方便你活動的社區
安居62 發表於 2021-06-21 13:03:24 原文
我原本住順安邨,所以對秀茂坪都好熟悉!只係諗緊,今次不要,第二三次唔知會不會比更舊我?加上我調遣只會在觀塘區,主任之前好似講過和諧式才適合我們
分享 分享 讚好人數:2查看名單

請問所有調遷係咪都唔會派新樓?其實我都諗緊,好似我哋呢D各類調遣,係咪應該只會派起碼10年以上樓齡嘅屋...
nicole_mps 發表於 2021-06-21 12:24:12 原文
二,三派會否更理想
真是好難推測,

因為原區觀塘區

無障礙單位

我覺得社區無障礙都好重要。

樓主要想好理由,等房處主任方便明白你們的需要。

請問等左幾耐先派呀?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖