香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區3人 » 市3最近幾個月派咗萬幾個號碼?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...5
支持鍵盤翻頁

我係第二派華富一邨
今日見主任問我考慮清楚未,因為兩個女响石埉尾返學,會好遠,佢比一日我考慮簽約
大家有咩意見
分享 分享 讚好人數:0查看名單

睇返網上更新, 市3最近幾個月時間冇新樓淨係派骨好似派到萬幾個號碼。如果一路咁派骨落去, 咪一年時間派到4...
Nightkeeper1 發表於 2021-06-15 01:21:49 原文
師兄你係新界,市區不停派骨都唔關你事,對你條隊無影響,你唔會特別快
擴3轉市3~G1343
15/4 S4
27/4拒絕
3/7 S4

回應 #21 sze924

你女女讀緊小學定中學?南區好多媽媽中學報銅鑼灣灣仔
擴3轉市3~G1343
15/4 S4
27/4拒絕
3/7 S4

我係第二派華富一邨
今日見主任問我考慮清楚未,因為兩個女响石埉尾返學,會好遠,佢比一日我考慮簽約
大家...
sze924 發表於 2021-06-15 12:15:59 原文
如果就升中學既話就可以諗下,港島都幾多名校

師兄你係新界,市區不停派骨都唔關你事,對你條隊無影響,你唔會特別快
Sausau6 發表於 2021-06-15 12:25:48 原文
我係天倫樂,可以隨時轉市區。
G1406 3人 新界:17/6 S2
                         30/6 S4
                         5/7 收信和田邨極底層 ✅

公屋呢個世界從來都係冇得你選擇,講真派骨俾你你都係要照食,又要新又要大又要靚咪去買私樓,佢派骨起碼...
Nightkeeper1 發表於 2021-06-15 11:48:43 原文
師兄唔洗咁激動既,我不嬲都覺得加快左派樓係好,只係師兄你話派骨都好,可以快啲,我就覺得想快可以,但想派骨派多啲就唔係咁好,你可以睇我之前嗰啲留言,我不嬲都講緊舊樓好,亦都叫各位諗清楚,而唔係一味追求新樓,我好鍾意彩虹邨和樂邨嗰啲,只要唔係超低層有兇殺既,住又何妨,我亦有理性分析,至於最後佢地聽唔聽既就佢地既事,大家都係求安居,至於幾多人真係需要與否,我就無從得知了,所以我前排都有贊成加快派樓,亦有師兄師姐覺得係我地後面既人著數左,犧牲既只係前面既人,但其實而家係成條隊都慢晒,哪怕2人既都等成7年先審,咁計成8年先上樓,同4人有咩大分別!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

師兄唔洗咁激動既,我不嬲都覺得加快左派樓係好,只係師兄你話派骨都好,可以快啲,我就覺得想快可以,但...
jasonkkw 發表於 2021-06-15 12:45:30 原文
唉其實大家等公屋都等到燥,我由細到大都係九龍區,其實我都想排返市區,但無奈地見到未來市區真係冇乜新樓落成,就算市區佢哋而家加快派樓都可能要派多幾年先到我,所以我都犧牲由細到大嘅社區網絡,寧願去嚟緊比較多落成量嘅新界區.....我個號碼喺你哋後面,其實我只係希望想見到條隊會一路keep住郁吓,啱啱過去一兩年成條隊完全冇郁過真係等到人都驚.......仲有成幾萬個號碼先到自己,但已經留意左啲進度成一年幾兩年都係冇咩郁,真係驚自己咁等法要等多四五年,所以先會覺得佢派骨都好,所以如有冒犯,同你地講聲唔好意思。??本留言最後由 Nightkeeper1 於 2021-06-15 13:34:41 編輯
                         30/6 S4

師兄唔洗咁激動既,我不嬲都覺得加快左派樓係好,只係師兄你話派骨都好,可以快啲,我就覺得想快可以,但...
jasonkkw 發表於 2021-06-15 12:45:30 原文
呢幾年因為間公屋我犧牲咗都好多嘢,一路打散工,收入唔穩定又搵得少左,到而家仲失業,然後每個月去睇嗰個更新嘅進度,都係完全唔郁,越睇越唔知幾時先到自己,好似遙遙無期永冇終點咁....就連今次我居屋2020我都抽中咗可以去揀樓,但因為又失業呢幾年又儲唔到幾多錢,所以都只可以放棄揀樓....所以而家人生唯一最大希望就係快啲排到間公屋.....因為生活真係過得好困苦,入不敷支⋯⋯然後再見到我前面號碼啲人仲喺度左揀右揀嘅時候,先有感而發??。本留言最後由 Nightkeeper1 於 2021-06-15 13:33:03 編輯
                         30/6 S4

呢幾年因為間公屋我犧牲咗都好多嘢,一路打散工,收入唔穩定又搵得少左,到而家仲失業,然後每個月去睇嗰個...
Nightkeeper1 發表於 2021-06-15 13:32:20 原文
明既明既,我又何嘗唔係。。。但有乜計,唔排公屋都捱唔起出面啲貴租,惟有等下,希望大家都早日上樓啦,個個月都要計住有冇超,係好辛苦,唉,無錢惟有少出街,返工帶飯,有時搭車都要計住,寧願行路,師兄我完全明白你心情!本留言最後由 jasonkkw 於 2021-06-15 14:39:54 編輯

唉其實大家等公屋都等到燥,我由細到大都係九龍區,其實我都想排返市區,但無奈地見到未來市區真係冇乜新樓...
Nightkeeper1 發表於 2021-06-15 13:22:43 原文
我明白你心情既,會好的,大家都辛苦了,每日壓力都好大,望住個户口得翻3位數,心諗仲點捱,等出糧,但份糧又少唔夠洗,唉,可能人哋有條件等,但我哋都好急住上樓,但邊個叫我哋遲排公屋,先嚟後到,有乜計,希望下年大家都可以上到樓,新界呢兩年都好多新樓,加油啊師兄!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖