香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區3人 » 體恤安置 - 黃大仙下二邨
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  一行白鷺上青天

你好!請問這安置程序是怎樣的?先自己寫信比房署嗎?再等房署轉介社工?搞這些文件...
何xiaofang 發表於 2021-06-12 11:05:55 原文
我係社署社工轉介體恤安置,因為離婚帶住兩個小朋友,我有返工,正常收入,之前社工帶我睇精神科,醫生都批左殘津,後來經社工介紹社企房屋,同其他人分租一個單位,本身等緊正常隊,但係由於低層,一入住已經兩次爆屎渠,但租約最少一年,因為疫情期間,其實對全家健康都好大影響,姑娘話可以試下申請體恤安置,三月尾叫我交資料,經社署審批完會去房署,社工表示當中社署上司可能需要見面查問,結果四月頭收到通知,已經去到房署可以見主任,四月中見主任,又同姑娘講想去返慈雲山,佢話封信有幫手寫,醫生都有幫手寫,5月頭接到通知話慈雲山無合適單位,尋日收到派屋消息
分享 分享 讚好人數:1查看名單

請問這種借助是生活需要?
可否社工協助去解決!
因為樓主申請派到地方不錯
如果這位太嫲是能幫其申請些乜...
安居62 發表於 2021-06-12 13:15:08 原文
唔係,純粹係俾人呃,鬧咗好多次都唔聽,依然周圍問人借錢
分享 分享 讚好人數:0查看名單

鄰居有滋擾的親戚,嚴重過曾被追債的問題單位
阪神虎KI-TA 發表於 2021-06-12 13:45:09 原文
係呀,就係親戚先煩

回應 #11 一行白鷺上青天

哦!谢谢你的分享!祝你早日派到心水楼?
市3 G1346 ADHD

吳要好過要囉!攞黎煩咩 簡直自投羅網送上門  
helloeverybody 發表於 2021-06-12 15:08:59 原文
好慘,這個地方真係好方便,就係佢個人係咁搞到唔敢要

係呀,就係親戚先煩
一行白鷺上青天 發表於 2021-06-12 15:15:18 原文
如果係咁
就好單位都成了會有滋擾單位!

希望社工及主任能理解
屋邨異地     風月同天

再抽多次,有信就係萬能
市4 G1334 首派 逸東邨 垃圾房位 滿意 感謝政府

社工推薦得黄大仙區,咁妳只有同社工講番妳约憂慮,咁正常之後都會派番黄大仙的。
希望妳下次會有好消息,加油啊。本留言最後由 kamanwo 於 2021-06-12 17:52:16 編輯
個個都代朋友問?
你係:真八卦? 真多事? 真朋友?

可以唔要
G1310,市3, 18年10月首泒SO 2接受

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖