香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界2人 » 輪候公屋津貼一問
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #18 Yw2009

會唔會整個家庭計?
因為我公屋有名,老公同仔冇名,煩緊好唔好搬出去申請佢個津貼
G1393 新3
~~~~~~6/9/2022終於收匙~~~~~~
7/6/2022-首派和田邨和麗樓(9/6簽意向書)
31/5/2022-S4
21/3/22-網上轉S2(26/3收合格信)
17/1/22-郵寄補交文件
22/12/21-有期審查(3/1/2022見)
6/12/21-S1
7/2016藍卡
特快
2019 P17xxx
2018 P23xxx
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  Yw2009

會唔會整個家庭計?
因為我公屋有名,老公同仔冇名,煩緊好唔好搬出去申請佢個津貼
fish2810 發表於 2021-05-18 10:32:29 原文
「若家庭中有成員居於公營房屋,或者正領取綜援,將不會被視為合資格成員計算。」我上網睇見佢咁樣寫,應該係有其中有成員有名就唔計個位成員
G1377-1379
09年擴1,16年擴2
21年1月轉新2,7月16 S1,8月24見主任
9月8 S2,
11月20首派皇后山
分享 分享 讚好人數:2查看名單

「若家庭中有成員居於公營房屋,或者正領取綜援,將不會被視為合資格成員計算。」我上網睇見佢咁樣寫,應...
Yw2009 發表於 2021-05-18 11:48:39 原文
咁我公屋唔除名申請到2人津貼?
唔該晒你先 一直冇唯意佢寫個別成員唔計
G1393 新3
6/12/21-S1
7/2016藍卡
特快
2019 P17xxx
2018 P23xxx
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #21 fish2810

唔使搬走,你無津貼,你老公和仔有,兩人係每月2200元!
G1367-G1369  21年7月轉市4
2015-3
2023-2-27見主任
2023-3-16綱上轉S2
2023-3-20收合格信
2023-7-3綱上 S4
2023-7-10首派馬坑邨
2023-8-9二派黃大仙下二邨
2023-9-13特快揀彩虹邨

咁我公屋唔除名申請到2人津貼?
唔該晒你先 一直冇唯意佢寫個別成員唔計
fish2810 發表於 2021-05-18 11:59:20 原文
唔洗客氣,其實我都一頭霧水所以上嚟問下大家
G1377-1379
09年擴1,16年擴2
9月8 S2,
11月20首派皇后山

回應  fish2810

唔使搬走,你無津貼,你老公和仔有,兩人係每月2200元!
泉chuen 發表於 2021-05-18 12:48:22 原文
其實我想搬,屋企太逼,有老人同細路得一個廁所比較麻煩
唔知在職津貼同呢個公屋津貼可唔可以一齊申請呢
G1393 新3
6/12/21-S1
7/2016藍卡
特快
2019 P17xxx
2018 P23xxx

回應 #26 fish2810

可以的,無冲突
G1367-G1369  21年7月轉市4
2015-3
2023-2-27見主任
2023-3-16綱上轉S2
2023-3-20收合格信
2023-7-3綱上 S4
2023-7-10首派馬坑邨
2023-8-9二派黃大仙下二邨
2023-9-13特快揀彩虹邨

回應 #27 泉chuen

咁就好啦 唔該晒你
G1393 新3
6/12/21-S1
7/2016藍卡
特快
2019 P17xxx
2018 P23xxx

可以用公屋地址作為通信用!
歡樂香江幸運星

可以用公屋地址作為通信用!
carriewwf 發表於 2021-05-20 14:14:21 原文
我好似住址同通訊地址都係填咗屋企人公屋,但係公屋係無名,唔知咁樣得唔得
G1377-1379
09年擴1,16年擴2
9月8 S2,
11月20首派皇后山

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖