香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市2人 » 有關房協一問
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

唔可以轉戶主
分享 分享 讚好人數:0查看名單

除直系親屬《》兩邊都無得轉?
阿少 發表於 2021-05-10 23:19:10 原文
直屬係夫妻?

你哋G135119年就审查了,啶啲我都是G1351以呷都未审查呷?
G13519xx 市3

我都係聽人講話房處可以,房協唔得咁,所以就問下
jasonkkw 發表於 2021-05-10 22:50:51 原文
一般係父母子女(核心家庭)申請,申請人離婚/身故先可以提出轉申請人(戶主);如果係兩兄弟申請,大吉利事一個走咗,另一個都係轉排單人。
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!

一般係父母子女(核心家庭)申請,申請人離婚/身故先可以提出轉申請人(戶主);如果係兩兄弟申請,大吉利事一個...
WINKYCHAN 發表於 2021-05-11 06:47:12 原文
如果個情況係細佬同哥哥同時結婚,細佬加左老婆既情況下,哥哥再遷出又可以嗎?

如果個情況係細佬同哥哥同時結婚,細佬加左老婆既情況下,哥哥再遷出又可以嗎?
jasonkkw 發表於 2021-05-11 06:50:45 原文
戶主係哥哥,哥哥結婚一定要加大嫂;細佬係家庭成員,幾時結婚都係細佬除名,或者細佬作為住戶,入住後可以唔加老婆名,但就一定唔會係作為戶主嘅哥哥除名。哥哥一日係戶主,佢結唔結婚都係戶主,冇需要除名。
安居樂業!

戶主係哥哥,哥哥結婚一定要加大嫂;細佬係家庭成員,幾時結婚都係細佬除名,或者細佬作為住戶,入住後可以唔加...
WINKYCHAN 發表於 2021-05-11 09:32:36 原文
所以只可以係細佬遷出除名?

公屋申請上列明唔可以轉申請人(除非特殊情況)寫明要考慮清楚;你而家係因為兩兄弟結婚所以想同哥哥分開申請?可以!不過哥哥同大嫂如果繼續有需要排公屋,主導權都係哥哥用返原no. 細佬同弟婦重新申請。本留言最後由 WINKYCHAN 於 2021-05-11 09:44:15 編輯
安居樂業!

公屋申請上列明唔可以轉申請人(除非特殊情況)寫明要考慮清楚;你而家係因為兩兄弟結婚所以想同哥哥分開申請?...
WINKYCHAN 發表於 2021-05-11 09:40:32 原文
明白,謝謝你!

所以只可以係細佬遷出除名?
jasonkkw 發表於 2021-05-11 09:34:55 原文
細佬係家庭成員,原則上結婚就要除名;一係繼續住但唔加老婆名,弟婦喺呢間屋係唔會有戶籍。
安居樂業!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖