香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 興建供應 » 市區重建
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

重建安置甘我地輪候冊D人点算先,
分享 分享 讚好人數:0查看名單

今朝睇 news ,第一期有大約 900戶可原區安置石硤尾邨

http://www.hket.com/eti/article/ ... -435870?section=005

http://hk.news.yahoo.com/白田重建地盡其用-增6成單位-224443370.html

文匯報:市區土地珍貴,難以大規模興建公屋。重建市區舊式公屋,並提高地積比,是善用資源,增加市區公屋供應的有效途徑,既可以滿足基層市民的住屋需要,又有利於改善居住環境和城市面貌,對解決劏房林立、紓緩貧富懸殊等問題亦有正面作用
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

房委會委員黃成智歡迎今次重建決定,因白田邨舊樓層數少,重建可增單位供應。他又指北區彩園邨及沙田瀝源邨均有樓高10多層的舊樓,建議亦可重建新公屋大廈,釋放發展潛力。
王坤:料坪石啟業地盡其用
公屋聯會主席王坤表示,贊同房委會地盡其用,並透露數年前曾有房署官員向其表示,香港仔華富邨部分臨海樓宇侵蝕較嚴重,且復修保存成本高昂,但政府卻決定保留,他促請下屆政府應考慮分期重建華富邨,相信可增建更多單位。王坤又表示,未來數年東九龍新公屋供應增加,部分可作重建安置用途,估計需地盡其用的舊邨會集中該區,包括順利邨、順安邨、順天邨,坪石邨及啟業邨。

華富村附近冇咩屋可以安置比人,所以唔拆﹖觀塘附近有得安置,所以考慮重建觀塘的﹖但係沒有提和樂村...同樓齡好似冇咩關係咁wor。
糖媽糖B,等待二人安樂窩,G12407XX。派過寶田,23/1/2013重新審查,5/4/2013合格step2,4/6 step 3, 5/6 step 4. 7/6 榮昌是我好歸宿。感謝神。

華富村附近冇咩屋可以安置比人,所以唔拆﹖觀塘附近有得安置,所以考慮重建觀塘的﹖但係沒有提和樂村...同 ...
weiweisugar 發表於 2012-4-18 10:26:35

唔"郁"和樂可能同觀塘重建發展有關

我朋友2人,no:1237早兩日派左彩虹,20樓
打左去唔要啦,不過單位都幾大有成24.1平方本帖最後由 bbying 於 2 ...
bbying 發表於 2012-4-17 23:42:44

我朋友4人第二次派彩虹村,佢都唔要呀
100 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

我朋友4人第二次派彩虹村,佢都唔要呀
agnes 發表於 2012-4-18 12:07:58

4 人唔要真係有把等

回應 2# LadyFaFa

彩虹村好方便又近地鐵,叫做樓王。

回應  LadyFaFa

彩虹村好方便又近地鐵,叫做樓王。
amythepooh 發表於 2012-4-18 12:19:35

彩虹個 VIEW 好令添呀

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖