香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 離島 » S2可唔可以申請綠表資格?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

S2可唔可以申請綠表資格?
請問大家如果現在狀態係S2,可唔可以申請綠表資格?要如何申請?
G-1394XXX擴3-離島3-擴2
2016年年中開始;2020.6.1遞信提出恢復申請;
2024農曆年前一派長青村
2024.02.29二派水澳村山泉樓(想接)
分享 分享 讚好人數:0查看名單

如果一年後都係無買到綠表屋,恢復排隊係咪都重新審過?申請號碼應該不變吧?

已通過詳細資格審查的申請者(曾接受各項資助出售單位或貸款計劃的前業主/前聯名業主/前借款人;及其配偶除外),可以選擇申請「綠表資格證明書」購買房委會或香港房屋協會轄下的資助出售單位,以代替編配公屋。「綠表資格證明書」有效期為1年,而公屋編配在證明書有效期內將被暫緩處理。符合資格的申請者可向房屋署申請分組提出申請或致電房委會熱線2712 2712查詢。

https://www.housingauthority.gov...n-status/index.html
分享 分享 讚好人數:1查看名單

咁樣轉來轉去會唔會趕唔切轉返過去上樓,一係上咗大澳先比較好。
G1406 3人 新界:17/6 S2
                         30/6 S4
                         5/7 收信和田邨極底層 ✅

申請綠表資格流程可以參考以下短片,要抽鑽石山綠置居的話,依家即刻申請就差唔多了

G1419-1420

祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

但係我依家加左人工,等左好幾個月又未派屋。有D想轉返擴展⋯ 唔知點算好,好煩!
而且如果申請綠表,簽合約前係咪都要保持符合公屋資格?

回應 #4 Nightkeeper1

我都想上左先,等左咁耐都無派比我⋯

但係我依家加左人工,等左好幾個月又未派屋。有D想轉返擴展⋯ 唔知點算好,好煩!
而且如果申請綠表,簽合...
hxmm20002001 發表於 2021-05-03 21:58:25 原文
係,總之你一日未拎鎖匙,一日都要保持住嗰個入息限額以下,千萬唔好博佢唔知,曾經有唔少實例就係咁樣收返間屋。
                         30/6 S4

回應  Nightkeeper1

我都想上左先,等左咁耐都無派比我⋯
hxmm20002001 發表於 2021-05-03 21:59:28 原文
照計離島應該係最快,大澳都有吉嘅單位,可能近來派緊市區,見到早排都有啲師兄喺離島區派咗屋俾佢哋,你或者打電話去再問問,因為你而家一申請咗綠表就一定暫停派屋直至你取消返,講真而家抽居屋又難,抽中你真係買都要等佢入伙,除非你買嗰啲租置舊公屋,嚟緊政府放埋啲貨尾,但聽講冇得睇樓,淨係比幾張相你睇,睇完就要決定,所以好似膽博膽咁,我就勸你等佢派屋上咗公屋先,一路住一路慢慢抽好過。
                         30/6 S4

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖