香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界3人 » 下星期要見主仼, 但家庭情況有變, 點做好?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

下星期要見主仼, 但家庭情況有變, 點做好?
話說原本我同呀妹申請二人單位差唔多9年,無點理,但最近收到信叫我下星期見主仼,不過我剛剛結咗婚,又多左個小朋友,唔會同我妹一齊住,而家我資料未更改,我打去房署又打唔到,咁我係咪照去約見,同佢講我既情況,要求幫我轉去申請三人單位?另外有樣野就係我先生個名仲起佢屋企個公屋家庭成員到,咁佢係咪要除咗名先可以寫落我到?
求賜教??‍♀️
2012年9月 申請
2015年1月 單人藍卡
2017年 新2 G1364
2021年 轉新3 G1364-G1366 超入息
2022年6月 S1,7月3S2,7月9S4
菁田畢業
分享 分享 讚好人數:0查看名單

同老公帶齊入息錢資產證明,小朋友帶出世紙/手冊副本,照去見,即場同主任講減妹妹加老公同小朋友;老公公屋唔駛急住除名,派到簽約後60日內除名就得。
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!

回應 #2 WINKYCHAN

未辭工,照交現時入息都可?因爲已超
2012年9月 申請
菁田畢業

回應 #3 yiuida66

半年後重賽
南閻浮提眾生,舉止動念,無不是業,無不是罪。何況恣情殺害、竊盜、邪淫、妄語,百千罪狀。能於是十齋日,對佛菩薩諸賢聖像前,讀是經一遍。東西南北,百由旬內,無諸災難。當此居家,若長若幼,現在未來百千歲中,永離惡趣。能於十齋日每轉一遍。現世令此居家,無諸橫病,衣食豐溢。

話說原本我同呀妹申請二人單位差唔多9年,無點理,但最近收到信叫我下星期見主仼,不過我剛剛結咗婚,又多...
yiuida66 發表於 2021-04-30 08:46:21 原文
轉隊 再等

回應 #5 cyc6776

想問是去約見時同主任講轉隊嗎?
2012年9月 申請
菁田畢業

話說原本我同呀妹申請二人單位差唔多9年,無點理,但最近收到信叫我下星期見主仼,不過我剛剛結咗婚,又多...
yiuida66 發表於 2021-04-30 08:46:21 原文
你係户主, 照見主任,
DEL 你妹,
即場, 話:你一家3 口申請便OK 鳥, 明知FAIL 刀要去, 第7個月, 至24個月[2年內] 可以搬龍門, 便PASS的,
G1310,市3, 18年10月首泒SO 2接受

回應  cyc6776

想問是去約見時同主任講轉隊嗎?
yiuida66 發表於 2021-04-30 09:38:55 原文
你點都要帶齊資料見咗先  穩陣d就嘥一天時間上去房署問!!!

回應  WINKYCHAN

未辭工,照交現時入息都可?因爲已超
yiuida66 發表於 2021-04-30 09:10:59 原文
超額都照交照去見,不合格之後執靚條數,6個月-兩年內恢復上訴。
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!

你兩人轉三人, 有機會會未到你號碼審查, 打電話或者去樂富同主任講仲好
5月正式入伙, 安居樂業

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖