香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界2人 » 擔心要轉為一人
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我好慶幸我見識小  
Alvinryoko 發表於 2021-04-29 13:11:33 原文
都係果句兄弟姊妹感情今日好,可以一齊排公屋,唔代表他朝一日都係咁好,唔會爭間公屋,正如你都識講結婚都可以離婚,咁兄弟姊妹感情又點能夠確保未來都係咁好,所以做人嘅嘢聽多啲睇多啲,呢個世界好多唔同例子唔同情況,今日如果你係同兄弟姊妹一齊上樓嘅,當係聽完之後有些少心理準備,當然啦唔一定會發生我講嘅嘢,所以另一方面我都祝你同你兄弟姊妹永遠感情都咁好,他日唔會發生我講嘅嘢。
G1406 3人 新界:17/6 S2
                         30/6 S4
                         5/7 收信和田邨極底層 ✅
分享 分享 讚好人數:3查看名單

兄弟姊妹2人申請感覺將來會好煩......假如1人結婚也好,如果兩人也結婚,2人必須走1人,退戶籍。如果將來派屋,2人會派1~2人單位或2~3人單位。如果選了2~3人單位,將來有人結婚離開戶籍,餘下1人會變寬敞戶要搬細屋。
如果預定有結婚需要,建議選1~2人單位,將來結婚那人和他的另一半退戶籍,重申排家庭隊會比1人排單人隊快。而餘下1人則可以繼續居住原單位
分享 分享 讚好人數:0查看名單

推遲審查日子
G1378****,藍咭2015年9月,新二

回應 #30 aggie黄

就估不到2人咁快,諗住博下7月審 ,已經12月轉s1,1月辭職,都博唔到,真係冇運,唉  
G-1365 新界 2人申請

回應 #31 Nightkeeper1

都係好似我妹同我呀哥細個好fd,大左因為一件事打咬嘈咬面阻阻,都好幾年係呢幾年算好番d.所以有d野好難講

回應  Nightkeeper1

都係好似我妹同我呀哥細個好fd,大左因為一件事打咬嘈咬面阻阻,都好幾年係呢幾年算好番...
ying6875 發表於 2021-04-29 20:32:33 原文
兄弟姊妹關係再差啲嘅我都聽唔少,身邊朋友有啲同一屋簷下已經10年冇講過野,不過我比較偏向覺得因為始終一路大家長大都會遇到另一半,當有另一半嘅時候你一定要為將來個家庭計劃同打算,如果大家一齊連住個名我就唔信一啲衝突都冇喇。 老實講除非邊個真係咁有本事可以比到幾球出嚟買私人樓,如果唔係對我哋普通打工仔來講都係做一兩成首期咁樣去供樓,有得選擇嘅正常都會揀公屋先,始終每個月真係慳返唔少錢,至於第日會唔會上居屋就另講,但就算唔上你計吓條數下半世喺住屋方面都慳咗幾球,如果兩兄弟姊妹一齊上嘅間公屋難聽啲講就真係提早爭身家咁解咋嘛,你話老竇老母嘅身家都可以除開一人一半咁樣俾大家,要知道公屋嘅規矩係冇得你斬開一半拎細啲分兩間,所以如果大家都要嘅話點都要有一個犧牲將來同另一半排多一次,咁犧牲嗰個係你定阿妹呢? 本留言最後由 Nightkeeper1 於 2021-04-29 20:49:01 編輯
G1406 3人 新界:17/6 S2
                         30/6 S4
                         5/7 收信和田邨極底層 ✅

回應  aggie黄

就估不到2人咁快,諗住博下7月審 ,已經12月轉s1,1月辭職,都博唔到,真係冇運,唉  
ying6875 發表於 2021-04-29 20:28:26 原文
排左幾耐,竟然嫌快! 我仲排緊, 唔要不如畀我 !!
你最差咪轉返單人啫 , 繼續玩!

叫你搵人拉埋天窗, 未免強人所難 , 仲有方法, 呀妹轉半工, 或者公司培訓, 暫時質低人工
G144xxx 新2

27號已見主任, 但入息超額, 都知唔合格, 但問題係我妹9月份會加人工, 到時入息會過2萬(超額), 我叫佢問公司...
ying6875 發表於 2021-04-29 01:41:13 原文
比個建議你,請留意短信,睇完早D番工
G144xxx 新2

生個BB

回應 #37 豬兜王

到你遇到我情況你就5會咁講野啦

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖