香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界2人 » 擔心要轉為一人
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  teapot

有得選我都5想轉單人
ying6875 發表於 2021-04-29 08:52:50 原文
而家上限都係得萬九 你妹人工點都過 佢唔辭職真係冇辦法 一係你結婚 一係佢結婚
擴2 G1319 12/2012
S1 21/2/2018 審查 14/5/2018
S2 21/6/2018 S3 1/8/2018 S4 15/8/2018 迎東 31/8/2018 轉拒絕
S2 3/9/2018 S3 18/9/2018 S4 21/9/2018 碩門, 喜當沙田友 S5 14/2/2019
分享 分享 讚好人數:0查看名單

唯有轉單人啦,第日結咗婚就變家庭隊
新3,藍咭14年5月,G1351
2020年12月20日電話查詢S1
2021年5月3日審查
2021年7月12日電話查詢S2
2021年10月26日晚上轉S4
2021年11月6日收到信皇頤

第一次聽人講兄弟姊妹有血源關係既唔係一世, 夫妻先係 , 你真係有見地
5月正式入伙, 安居樂業
分享 分享 讚好人數:1查看名單

而家上限都係得萬九 你妹人工點都過 佢唔辭職真係冇辦法 一係你結婚 一係佢結婚
teapot 發表於 2021-04-29 08:59:06 原文
宜家呢個時勢, 有份有得加人工既工作好難得, 叫人地辭職點都講唔通....真係為左間屋就唔使食咩
5月正式入伙, 安居樂業

兄弟姐妹關係未必常伴一生一世,好多事情都係講求時機

因為自己上樓而叫阿妹放棄前途並唔合理,尤其你日後結婚阿妹仲要除名。上訴期有兩年,如果兩年都搞唔掂,放手轉單人或者係最終出路本留言最後由 fortesting 於 2021-04-29 09:34:03 編輯
renemystina
分享 分享 讚好人數:3查看名單

半年上訴你估真係會辭職咩? 一個人做野都過啦 . 仲有派樓比你又再辭職? 定係又上訴? 比人DQ架啦?
市4 G1334 首派 逸東邨 垃圾房位 滿意 感謝政府

點算好?

幾十年都揾唔到另外一半??
CardyLam 發表於 2021-04-29 08:25:23 原文
呢d野邊話得埋... 本留言最後由 busconcamp 於 2021-04-29 10:44:07 編輯
05/18中旬彩褔邨高層身故單位,拒絕>6月歸隊S2
08/09/18 不知不覺S3>11/09/18 S4
14/09/18 收配房信:翠屏南邨和諧2型低層單位,蠻满意!食肆多選擇,購物商場林立,對外交通方便~
24/09交租取匙!
裝修完成,12/12遷入

第一次聽人講兄弟姊妹有血源關係既唔係一世, 夫妻先係 , 你真係有見地
Alvinryoko 發表於 2021-04-29 09:18:55 原文
兄弟姊妹結咗婚就 兩家人。幾親最後都係要分開住。 除非兩個都唔結婚本留言最後由 ykbobo20033 於 2021-04-29 10:49:16 編輯
2020申請擠迫戶調遷計劃,第一年申請。
排134x密度5.27第11日簡樓成功中3-4市區新樓
分享 分享 讚好人數:6查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖