香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界2人 » 第一次約見主任 求賜教
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

第一次約見主任 求賜教
G1367 新界2人 收到約見信28/4首見主任
小朋友7歲同佢開左個聯名戶口草利是錢
1823話都係算小朋友既資產約見時要帶埋小朋友
但聽人講又話唔洗都得,請問有冇例子試過真係唔帶都可以?????另外填聲明表,存款金額應該點填,將份金額除2人頭,分別寫落我同佢果欄?
女人仔乜都唔識,請見諒??????
9/1/2015開始排,2017 三人轉二人隊,號碼無變 G1367
新界2人,28/4見主任,6月中s3,2/11睇唔知幾時轉左S4中…
8/11 首派-皇后山
分享 分享 讚好人數:0查看名單

1823話都係算小朋友既資產約...
Ahsumlau 發表於 2021-04-23 00:43:39 原文
女人仔唔代表咩都唔識,我就尼件事手直腸直肚講一句,似係你揀岩聽既放入腦到先
因為就尼件事上,你寧願聽人講,都唔聽1823聽,你要問自己點解憑咩要信尼個人?
你要知道,講比你既人無受薪,佢講完係無責任要為講完既資訊負責任,包括我哋都係
如果你真係擔心,你該做既係而家再打多次去1823(24小時),再問一次

何況條例係18歲以上必須審查資產,但18歲以下,既然有資產,print多張户口記錄又唔係貴
,佢户口幾多錢就寫返落去,唔識填亦空左佢,交表時問職員都得
因為當時我16歲住緊公屋,做暑期工,都要交我户口記錄審查
真心唔建議你唔帶
唔好意思,語氣好似好重,希望你都唔好介意本留言最後由 Ladycrab 於 2021-04-23 02:32:52 編輯
可以查詢各屋邨單位面積的網站
https://data.housingauthority.go...set=ha_prhs&lang=en

擴2->新2(指定屯門),藍卡編號:U039xxx >S5畢業(由申請至3派畢業6年半)
2015年[7月]房屋署睇漏懷孕證明,人為錯誤當作1人申請;[8月]更正後為G1375~1377.....(相應為2015年8月)
2021年[7月2日]S1
首派:21/11/2021皇后山皇頤樓(拒絕)
2派:4/1/2022大埔富蝶斑蝶樓(拒絕)
3派:14/2/2022屯門安定邨,指定屯門畢業

屯門屋邨長大,鐘情舊邨
做得指定地區,都係房署認為你有特別需要先批到,
咸魚青菜各有所愛,唔駛問我點解唔要新屋架啦
分享 分享 讚好人數:1查看名單

最好帶埋小朋友,有咩問題都可以即時處理,免得到時又要再約時間見主任。
而填表方面可以唔填住,到時主任會幫你計資產,再教你填。你帶齊文件去比主任睇就ok
1362~1364 新2
2021/4/12 見主任
2021/4/21 S2
2021/10/24 S4
2021/10/30 收信
終於畢業了,謝謝討論區的各位!
分享 分享 讚好人數:2查看名單

叫你帶咪帶囉....為咗間屋你有得選擇咩
G1312 市3
10-2018預派
4-3-2019 取匙

3月我都見完主任
我女都有個戶口係利是錢,都照比啦
不過係爸爸to個女甘,所以資產寫係爸爸到。
你話帶唔帶小朋友,我覺得7歲可以坐定定就最好帶
因為我女2歲半先唔帶。。
新3 1363      
2021/4 S2××××2021/12/10 S4×××首派拒絕17/12/2021
2022/1/24 S2
5月6轉S4,13號收到信和田中層畢業了.

1823話都係算小朋友既資產約...
Ahsumlau 發表於 2021-04-23 00:43:39 原文
18歲以下係可以唔使出席, 但小朋友有銀行戶口就必須申報, 不過你怕麻煩既可以係審查前取消左個戶口,咁只須申報有幾多現金就得
我個囡個時7歲幾我都無帶,本留言最後由 Alvinryoko 於 2021-04-23 12:10:42 編輯
5月正式入伙, 安居樂業

唔該晒各位,樓上講得岩,一心想小朋友唔洗請假錯過上堂,諗住可以側側膊可以唔洗帶佢????唔該晒
9/1/2015開始排,2017 三人轉二人隊,號碼無變 G1367
新界2人,28/4見主任,6月中s3,2/11睇唔知幾時轉左S4中…
8/11 首派-皇后山

回應 #6 Alvinryoko

请问取消个户口,到審查时要唔要申報?

我仔都係有個戶口儲利市錢,都有帶去,18歲以下有存款都算係有資產。存款邊個名就計落邊個度,可以去到先填,但前一日一定要去櫃員機㩒一張有結餘嘅單出來交俾主任
擴4  G1352

回應  Alvinryoko

请问取消个户口,到審查时要唔要申報?
lemon689 發表於 2021-04-23 19:24:55 原文
取消左當然唔使申報啦
5月正式入伙, 安居樂業

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖