香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 體恤安置問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

體恤安置問題
請問如參加體恤安置,只有兩次派樓,如兩次都不合心水,會怎樣?要重排公屋,攞過G號嗎?
擴3 G1357
分享 分享 讚好人數:0查看名單

體恤安置要去到好嚴重case先有得申請,3次都唔合心水就1年後重新排隊
新4
11/21收信皇后山邨

請問如參加體恤安置,只有兩次派樓,如兩次都不合心水,會怎樣?要重排公屋,攞過G號嗎?
kimbaby2020 發表於 2021-04-22 15:49:06 原文
體恤安置係要搵一個好有心肯做野既社工先可以幫你,你搵個唔願做既你可以慳返啖氣
可以查詢各屋邨單位面積的網站
https://data.housingauthority.go...set=ha_prhs&lang=en

擴2->新2(指定屯門),藍卡編號:U039xxx >S5畢業(由申請至3派畢業6年半)
2015年[7月]房屋署睇漏懷孕證明,人為錯誤當作1人申請;[8月]更正後為G1375~1377.....(相應為2015年8月)
2021年[7月2日]S1
首派:21/11/2021皇后山皇頤樓(拒絕)
2派:4/1/2022大埔富蝶斑蝶樓(拒絕)
3派:14/2/2022屯門安定邨,指定屯門畢業

屯門屋邨長大,鐘情舊邨
做得指定地區,都係房署認為你有特別需要先批到,
咸魚青菜各有所愛,唔駛問我點解唔要新屋架啦

體恤安置要去到好嚴重case先有得申請,3次都唔合心水就1年後重新排隊
running 發表於 2021-04-22 17:38:57 原文
即是2次唔要要1年後排番G隊?利申:社工話只有2次派樓
擴3 G1357

體恤安置係要搵一個好有心肯做野既社工先可以幫你,你搵個唔願做既你可以慳返啖氣
Ladycrab 發表於 2021-04-22 18:12:40 原文
有社工願意幫忙,只係講明係2次機會,一定係舊樓,所以我先想問下,如果2次唔要會點,如果係當重新申請就唔制啦
擴3 G1357

講明得2次機會,吾要即係冇迫切需要,當然係排番G隊
G1312 市3
10-2018預派
4-3-2019 取匙
分享 分享 讚好人數:3查看名單

講明得2次機會,吾要即係冇迫切需要,當然係排番G隊
ilpong99 發表於 2021-04-22 20:42:45 原文
社工願意安排,但我見其他人講過會係舊樓或者骨,當然正常隊都有咁既情況,但正常隊有3次機會,但體恤只有2次,有體恤已好感恩,但如果真係派d近垃圾房或有阿ge耶既真係要唔落喎,話晒要住一世架,唔通體恤就不能要正常d嗎?
擴3 G1357

搞到我都唔知好唔好體恤安置好
擴3 G1357

社工願意安排,但我見其他人講過會係舊樓或者骨,當然正常隊都有咁既情況,但正常隊有3次機會,但體恤只有...
kimbaby2020 發表於 2021-04-27 19:28:52 原文
爬下文就知體恤係派邊一類,有人派凶宅,有人派超舊樓,呢啲係房署政策 ,介意就排番正常隊
G1312 市3
10-2018預派
4-3-2019 取匙

回應 #9 ilpong99

朋友體恤安置派左安泰邨,幾年樓來咋…
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋編配與個別申請進度 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖