香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 關於公屋輪候津貼
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

關於公屋輪候津貼
代朋友問:知道今年六月可以申請公屋輪候津貼,七月開始派錢,請問如果而家嗰個家庭入息係超額,係咪唔可以申請?佢係咪會做詳細資格審查?抑或暫時唔會理你個入息超唔超額照派錢畀你?
G1406 3人 新界:17/6 S2
                         30/6 S4
                         5/7 收信和田邨極底層 ✅
分享 分享 讚好人數:1查看名單

雖然唔會審查有冇超限先派。但房處會俾份聲明書你填。簽名確認你仲係合資格排公屋。包括 入息資產唔超標。唔查你好地地。如果查到少則DQ。重則會判罪。博唔搏就自行判斷出。每個月俾錢你。點都會有基制把關防人攬用。本留言最後由 YAN_YAN_LI 於 2021-04-20 21:19:02 編輯
市四
G1328 05/13藍咭。S1(07/20)。S2(09/20)。S3(04/11) 等待首派。又去返S2(19/11)。直接S4(21/11)。收信。和樂邨(26/11)即日電話拒绝。繼續等二派。01/12轉回s2。29/01s4。6/2二派愛民邨。22/2拒絕。27/2歸隊。等終極。2/04轉s4。09/04收信海達邨。海昌中層。安居樂業
分享 分享 讚好人數:2查看名單

擴2  G1380xxx
分享 分享 讚好人數:0查看名單

超額咪DQ囉, 減少一堆輪侯人數,幾好
市4 G1334 首派 逸東邨 垃圾房位 滿意 感謝政府

雖然唔會審查有冇超限先派。但房處會俾份聲明書你填。簽名確認你仲係合資格排公屋。包括 入息資產唔超...
YAN_YAN_LI 發表於 2021-04-20 21:15:45 原文
咁唔知係咪排咗三年以上強制性一定要你交番啲入息資產證明文件,即係如果有啲人超左嗰個入息可唔可以寧願唔拎津貼唔交證明文件上去呢?
                         30/6 S4

政府派錢比你,除時抽查你都得,減小D家庭排公屋本留言最後由 chan0408 於 2021-04-20 23:08:44 編輯
新3,藍咭14年5月,G1351
2020年12月20日電話查詢S1
2021年5月3日審查
2021年7月12日電話查詢S2
2021年10月26日晚上轉S4
2021年11月6日收到信皇頤

回應 #6 chan0408

其實政府呢招高。你去申请租津又要你聲明咩飛。查到你講大話。即DQ同追返俾你果啲租津。你唔申請。有錢都唔。要即係身有屎 。私底下開你file慢慢查你。
市四
G1328 05/13藍咭。S1(07/20)。S2(09/20)。S3(04/11) 等待首派。又去返S2(19/11)。直接S4(21/11)。收信。和樂邨(26/11)即日電話拒绝。繼續等二派。01/12轉回s2。29/01s4。6/2二派愛民邨。22/2拒絕。27/2歸隊。等終極。2/04轉s4。09/04收信海達邨。海昌中層。安居樂業

回應  chan0408

其實政府呢招高。你去申请租津又要你聲明咩飛。查到你講大話。即DQ同追返俾你果啲租津。你...
YAN_YAN_LI 發表於 2021-04-20 23:32:03 原文
又真係有啲道理,大家等咗咁多年都真係唔好博,我都已經就快五年了,如果衰尾真係大鑊。本留言最後由 Nightkeeper1 於 2021-04-20 23:36:19 編輯
                         30/6 S4

回應 #1 Nightkeeper1

你本身係咪諗住審查前半年先執數

回應 #8 Nightkeeper1

咬緊牙關。頂住呀師兄。
市四

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖