香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 特快計劃 » 請問下一次特快幾時推出?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

因為上年疫情,所以我以為都係預翻而家既號碼減半,有好多前面嗰啲號碼好似都未去,所以我先咁估,如果係...
jasonkkw 發表於 2021-05-08 10:30:04 原文
師兄頁面訪問量太少了,只有千多頁,如果對特快有興趣要認真努力爬文。
去年雖受疫情影響, 參加特快人數激增,但對輪候7年以上申請者排位沒多大影響。
去年滿7年的申請者,即2013年9月藍卡編號,特快排位都只是800左右。
前年2019年特快,滿7年的申請者,即2012年9月藍卡編號,特快排位在500左右。
近數月各區配房速度加快,所以今年輪候滿7年的申請者參加特快,排位會比去年有更大進展。
如果輪候滿7年的申請者參加特快,排位都要到2千左右,可能改名做「特慢公屋編配計劃」 會比較合適
G1357-1359(天倫樂)巿2
分享 分享 讚好人數:1查看名單

師兄頁面訪問量太少了,只有千多頁,如果對特快有興趣要認真努力爬文。
去年雖受疫情影響, 參加特快人數...
Jody1017 發表於 2021-05-08 10:53:52 原文
師姐你又有道理,我都係主要睇其他師兄既號碼去估算翻會今年會係咩號碼,因為我見到有啲師兄師姐一年最多都係去4千幾個號碼,當然我無留意到佢地排既時間,哈哈,所以先出現我以為師姐你今年既號碼最多都係減半,咁師姐照你估計我今年特快號碼大約會係幾多左右(到時我應該排左6年半左右),我怕自己希望愈大失望愈大,都抱住下年特快先到我既打算本留言最後由 jasonkkw 於 2021-05-08 11:00:30 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

師姐你又有道理,我都係主要睇其他師兄既號碼去估算翻會今年會係咩號碼,因為我見到有啲師兄師姐一年最多都...
jasonkkw 發表於 2021-05-08 10:58:43 原文
師兄號碼今年特快排位不會過2千, 一定有機會揀樓 ,但能否揀到心儀地區單位,主要看今年特快供應量和師兄接受能力有幾高

師兄號碼今年特快排位不會過2千, 一定有機會揀樓 ,但能否揀到心儀地區單位,主要看今年特快供應量和師兄...
Jody1017 發表於 2021-05-08 11:48:19 原文
如果唔過2千既話,我諗一定揀到,小弟接受能力都幾高下,希望大家都揀到心水啦 ,承師姐貴言

師兄號碼今年特快排位不會過2千, 一定有機會揀樓 ,但能否揀到心儀地區單位,主要看今年特快供應量和師兄...
Jody1017 發表於 2021-05-08 11:48:19 原文
師姐心儀係邊區?

師姐心儀係邊區?
jasonkkw 發表於 2021-05-08 12:00:58 原文
港島區,別人口中的千年骨

回應 #21 Jody1017

數據很正確,參加特快的人越來越多。非長者單人每年每次特快的輪候號碼向後移5000位。
...
所以長者屋除了特別的滋擾單位,環境衛生太差單位,能要就盡早要。
公屋輪候期會越來越長,起碼2030年前都看不到有改善的可能。

港島區,別人口中的千年骨
Jody1017 發表於 2021-05-08 12:46:06 原文
竟然 我以為師姐想要市區(即係九龍嗰d)

回應 #27 飛樓在天

加油!不要氣餒

竟然 我以為師姐想要市區(即係九龍嗰d)
jasonkkw 發表於 2021-05-08 12:51:40 原文
我接受能力應該比師兄高

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖