香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 特快計劃 » 請問下一次特快幾時推出?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  kimbaby2020

其實對號碼較後申請人黎講~ 一年一次係有著數
好過次次乜都無得揀
FFF1 發表於 2021-05-06 09:11:09 原文
特快每年1或2次,都是按藍卡先後排揀樓次序, 以前第2次是從推第1次剩餘和給人揀了再放棄的單位, 而且亦需重新入表申請。
每年1次不見得會對較後號碼有何著數, 我每次特快都有參加已經連續6年了, 去年排位P44xx是2人隊最後一天揀樓。
G1357-1359(天倫樂)巿2
分享 分享 讚好人數:0查看名單

特快每年1或2次,都是按藍卡先後排揀樓次序, 以前第2次是從推第1次剩餘和給人揀了再放棄的單位, 而且亦...
Jody1017 發表於 2021-05-06 10:03:05 原文
因為有D 筍野, 有機會係第一次俾人揀左, 但不合資格, 所以第二次放返出黎...你號碼後, 自然又要輪多次等前面揀餘揀剩先到你..

因為有D 筍野, 有機會係第一次俾人揀左, 但不合資格, 所以第二次放返出黎...你號碼後, 自然又要輪多次等前...
FFF1 發表於 2021-05-06 20:55:12 原文
所以我唔同意你前面所講, 每年一次特快會對較後號碼有著數, 因為無論每年1次或2次特快,都是按藍卡先後排揀樓次序,根本沒有分別!

所以我唔同意你前面所講, 每年一次特快會對較後號碼有著數, 因為無論每年1次或2次特快,都是按藍卡先後...
Jody1017 發表於 2021-05-06 21:05:18 原文
唔係既師姐,一年兩次會好啲,減少部分人因為揀完之後又放棄,導致某啲差少少既人士要等下年,減少錯配同浪費,我覺得一年兩次不失為壞,不過而家都無一年兩次了

唔係既師姐,一年兩次會好啲,減少部分人因為揀完之後又放棄,導致某啲差少少既人士要等下年,減少錯配同...
jasonkkw 發表於 2021-05-07 21:58:38 原文
你誤會我意思,我前面主要是回應網友觀點,因為他認為每年一次特快,會對較後申請者反而有著數。 但以我個人經驗,無論特快每年一次或兩次,都沒有分別,因為排位後的申請者根本沒有機會揀樓, 無著數可言。
我當然同意每年有兩次特快較好,起碼可以給人多一個機會!

你誤會我意思,我前面主要是回應網友觀點,因為他認為每年一次特快,會對較後申請者反而有著數。 但以我個...
Jody1017 發表於 2021-05-07 22:49:39 原文
明白,可能我睇錯左??唔好意思師姐,不過你今年應該好有機會揀到特快

明白,可能我睇錯左??唔好意思師姐,不過你今年應該好有機會揀到特快
jasonkkw 發表於 2021-05-07 23:03:54 原文
今年我已是第七年特快,應該有機會揀到2~4人單位,不過我相信特快前有機會首派,若地點合適都會接受, 擔心夜長夢多

今年我已是第七年特快,應該有機會揀到2~4人單位,不過我相信特快前有機會首派,若地點合適都會接受, 擔...
Jody1017 發表於 2021-05-07 23:30:22 原文
師姐今次應該千尾到二千頭左右,2-4人可能機會會比較低,要1500左右

師姐今次應該千尾到二千頭左右,2-4人可能機會會比較低,要1500左右
jasonkkw 發表於 2021-05-08 00:28:15 原文
以我爬文所了解,已經輪候滿七年,正常特快排位會在一千內。

以我爬文所了解,已經輪候滿七年,正常特快排位會在一千內。
Jody1017 發表於 2021-05-08 00:40:48 原文
因為上年疫情,所以我以為都係預翻而家既號碼減半,有好多前面嗰啲號碼好似都未去,所以我先咁估,如果係一千以內就好阿,咁我今次都可能會有機會揀到

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖