香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 其他 » 求助!請教擠迫戶分戶問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

根據現行規定,戶主結婚,另一方就已經要遷出
所以大吉利是,當結婚既係佢阿哥,佢全家走哂細佬都唔會有...
fortesting 發表於 2021-04-16 21:59:42 原文
想問呢個條文係邊度有?
想研究一下

因為當時只記得申請時,職員只強調若家庭成員結婚必須刪除戶籍
但無提及戶主結婚,家庭成員要遷出??本留言最後由 kimkimkim123 於 2021-04-16 23:43:12 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

想問如果戶主同家庭成員係兄弟
係2人公屋住緊200幾呎
嚟緊戶主結婚同有小朋友
加埋就4個人
咁家庭成員喺唔...
kimkimkim123 發表於 2021-04-16 20:21:45 原文
兄弟分户應該唔得,申請擠迫戶,申請大D可以試下,又或者自己申請單人。
G1314xxx 擴2,  2017/9月轉市2,
2018/3/8 轉s1
2018/5/11收審查信(21/5見主任)
2018/8/10轉s2, (8/11收合格信),
今期特快P018xx
22/9轉S3 27/9轉s4。

想問呢個條文係邊度有?
想研究一下
但無提...
kimkimkim123 發表於 2021-04-16 23:31:29 原文
删除户籍即係要搬走喇!公屋冇户籍係唔可以住的,偷雞就另計。兩兄弟申請,只有户主結婚先可以加配偶及仔女入户籍,另一個冇權加自己配偶入户籍,只能搬走。本留言最後由 ckw1213 於 2021-04-16 23:52:12 編輯
G1314xxx 擴2,  2017/9月轉市2,
2018/3/8 轉s1
2018/5/11收審查信(21/5見主任)
2018/8/10轉s2, (8/11收合格信),
今期特快P018xx
22/9轉S3 27/9轉s4。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

删除户籍即係要搬走喇!公屋冇户籍係唔可以住的,偷雞就另計。兩兄弟申請,只有户主結婚先可以加配偶及仔女...
ckw1213 發表於 2021-04-16 23:48:59 原文
所以我就奇怪應該無一條例係戶主結婚
家庭成員要搬走?

想問呢個條文係邊度有?
想研究一下
但無提...
kimkimkim123 發表於 2021-04-16 23:31:29 原文
審查既時候,主任會要求家庭成員簽一份聲明,係話自己結婚或者戶主結婚既時候,成員要同意刪除戶籍;而且唔可以用呢個理由分戶,無記錯係內部文件來,審查時要即場簽

承上,刪除戶籍即係等同要走,唔走一回事,但戶主有咩三長兩位,非直系成員都無法取代戶主,因為佢理論上已經唔再係認可成員本留言最後由 fortesting 於 2021-04-17 00:53:48 編輯
renemystina
分享 分享 讚好人數:1查看名單

所以我就奇怪應該無一條例係戶主結婚
家庭成員要搬走?
kimkimkim123 發表於 2021-04-17 00:12:21 原文
戶主結婚後,家庭成員可以繼續住,但結婚後不能加配偶名,變相遲早都要除名。另外萬一戶主離世,都係其配偶做戶主,並非弟弟。

唔關舊式公屋定新式公屋事,係現時已經無分戶政策,不論你住甚麼公屋。
你現在只有3種方案:
1.家庭成員自己重...
zooeleddhh 發表於 2021-04-16 22:13:31 原文
有小小想更正你,除非戶主搬走係因為買左未補地價居屋(無論係新定白居二),否則戶主搬走係唔會喪失佢日後再申請公屋資格(當然前提係符合入息同無本地物業),做過公屋戶主係唔算政府房屋福利

啱啱好奇又睇下, 結果有以下發言...
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
renemystina

因為有舊式公屋用戶有教咁做
即係新攞既屋基本上都無呢支歌仔唱?

即係除非戶主離世
否則家庭成員無辦法攞...
kimkimkim123 發表於 2021-04-16 21:41:13 原文
戶主離世都應該由其配偶繼續做戶主,輪唔到該位成員
葵芳邨

審查既時候,主任會要求家庭成員簽一份聲明,係話自己結婚或者戶主結婚既時候,成員要同意刪除戶籍;而且唔...
fortesting 發表於 2021-04-17 00:46:22 原文
係呀,我記得當時係有簽呢份聲明
但係佢當時只係強調家庭成員結婚就要刪除戶藉
我真係無聽過房署職員曾經提過如果戶主結婚
家庭成員都一樣要刪除??

有無其他人知道呀?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖