香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 其他 » 公屋戶主不同意家庭成員除名, 如何是好?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

吾驶 自己申請上樓後 簽吾簽冇分別 必定除名 六七年後佢老人家吾细 不·定遷走
分享 分享 讚好人數:0查看名單

睇下你奶奶或老爺過左65歲未囉,過左,其實你老公除唔除名對佢地無影響,少左人佢仍然以老人戶居住,你地關係...
llooii 發表於 2021-04-16 13:31:01 原文
冇分户好耐啦 除名先可以再申請公屋 你收吓料先答人啦

冇分户好耐啦 除名先可以再申請公屋 你收吓料先答人啦
暗號 發表於 2021-04-16 18:58:42 原文
https://www.housingauthority.gov...ticulars/index.html
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。

回應 #17 CHELSEAPCT

即刻三仔乸去申請交表!然後舉報佢老母
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應  飛faiyu772

佢呀媽宜家只係52歲,
如果我同老公加bb三人排擴市,
8年內會否有可能拎到屋!?
聽講佢...
CHELSEAPCT 發表於 2021-04-16 15:25:00 原文
C姐三人入紙申請,就算八年都照排,這是起碼的時間。妳奶奶做場大龍鳳分多一間屋,此人也不是省油的燈!即管去舉報佢,自己舒一口氣,唔使咁抑鬱,佢敬妳一尺妳拉一丈,這是處世之道。妳要留意老公的態度,如果佢唔贊成妳舉報,便匿名去做,房署網頁有資料,妳開一個新的電郵地址,俾對方聯絡,當然可以留手機號碼,別以為舉報完就收工,謹記在寄出之後,大概二至三星期電郵追問/跟進,從此同房署的電郵,一定要提返自己是在幾月幾日的投訴,仍未有消息,總之就不斷施壓,直到有正式回覆為止。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

冇分户幾年了,
你照申請直到上樓才除名。
都要六七年。
舉報就自己冧啦。
可以用網上表格舉報。。

除名係唔洗戶主同意,你叫你先生去所屬屋邨辦事處辦理,搞好晒佢阿媽都唔會知,事後過一排申報收入時,無填你先...
llooii 發表於 2021-04-16 09:22:53 原文
除名点會唔知呢?除名後主任必须立即更新租約,
正常兩徊月內要做好,
仲有人口增減必須再更新入息申報,
戶主一定好快有通知。

除名点會唔知呢?除名後主任必须立即更新租約,
正常兩徊月內要做好,
仲有人口增減必須再更新入息申報,
戶主...
opclk 發表於 2021-04-17 05:54:02 原文
你要明白我同樓上其中一個師兄搞過除名,佢講乜我講乜大家會知,講到細節位,未搞過嘅人,係唔會清楚,嗰啲房屋主任經理咁同我講,我地都係照咁講返出嚟,有啲經理好懶,張約改左啲野,只紀錄在案,佢唔會要求戶主做過張新約,你無講俾戶主知,佢都係唔知,我自己都係自己搞,派到樓先通知屋企,你唔信,我都無辦法,我唔可以代房署講野,只係將之前做過啲講返俾你聽,只可以講句有錯求指教,再唔係你問房署

你要明白我同樓上其中一個師兄搞過除名,佢講乜我講乜大家會知,講到細節位,未搞過嘅人,係唔會清楚,嗰啲房屋...
llooii 發表於 2021-04-17 11:03:45 原文
即係你遇位好特殊既主任,非正常情况,
咁更加不能作準啦。
你等六年上樓,
唔通六年才改租约?
完全失職,更屬無可能。
你話加减户口,
在下老母仙游,
加上調遠,小朋友等,
新舊居近二三年最小改動四次。
肯定清楚過好多人。
在下路人,閣下亦不必回了。
bye bye...

回應 #13 llooii

但我都記得張表上好似真係要戶主(第一申請人)簽名.

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖