香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 其他 » 公屋戶主不同意家庭成員除名, 如何是好?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...5
支持鍵盤翻頁

回應 #16 CHELSEAPCT

不會涷結一年的, 照排隊申請拎號碼,
因為正苦体擔心[WORRY].. D. 蟻文, 未到拎到公屋前, 申請者, 擔心佢地訓街, 所以不會又等多一年..本留言最後由 ThomasLo2018 於 2021-04-16 11:22:27 編輯
G1310,市3, 18年10月首泒SO 2接受
分享 分享 讚好人數:0查看名單

因為我地有個小朋友先申請,
宜家佢媽唔比除名之餘,
仲叫我地加小朋友個名入去,
完全無理要求,我唔想佢...
CHELSEAPCT 發表於 2021-04-16 10:51:05 原文
我完全贊成C姐去舉報佢!不過有啲嘢想提醒妳,妳奶奶年紀超過六十幾或以上,未必郁到佢。另一點就是妳試探下,他們當年是否循正常途徑申請公屋,因為有啲租戶係因為政府收地、或天災人禍(火災)被安排入住公屋,這些人係唔使搬,妳快啲去索料,唔好嘥時間白做。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

因為我地有個小朋友先申請,
宜家佢媽唔比除名之餘,
仲叫我地加小朋友個名入去,
完全無理要求,我唔想佢...
CHELSEAPCT 發表於 2021-04-16 10:51:05 原文
你先生應該係好恨佢媽子~玩到一拍兩散
2人編號: G1335~G1336

回應  llooii

咪就係下個月要報收入,
就打比我老公大吵大鬧,
又話我老公欠左佢
CHELSEAPCT 發表於 2021-04-16 10:52:52 原文
睇下你奶奶或老爺過左65歲未囉,過左,其實你老公除唔除名對佢地無影響,少左人佢仍然以老人戶居住,你地關係差,你叫你老公去辦事處搞除名就可以,手續係唔洗你奶奶簽名,搞左除名佢都唔會知,亦唔需要通知佢,因你要除名先可以再申請公屋,或可以因家庭人數多左可搞分戶,但現在排隊輪公屋人咁多,分戶唔易,致於話要舉報你奶奶一家,多一事不如小一事,不要因人住得好,就走去做埋啲咁小家嘅事,唔通你要你老公要同阿媽阿爸變成仇人咩,舉報留番啲街坊去做啦
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我係申請時未除名,照排,見主任之前除。本留言最後由 Kcjerome 於 2021-04-16 15:08:53 編輯
G13451不知幾時轉S1,擴4
5月28日見主任
7月10日網上轉s2,等的頭痛⋯
2020年,特快1920成功揀樓,完成人生重要一步

回應 #22 飛faiyu772

佢呀媽宜家只係52歲,
如果我同老公加bb三人排擴市,
8年內會否有可能拎到屋!?
聽講佢呀媽以前係因為同奶奶不和打交,
搵社工幫手所以拎到宜家間公屋

回應 #24 llooii

佢呀媽由岀世就唔中意我老公,
細個係嫲嫲湊,
當年係我老爺堅持接翻我老公,
而係我老爺死左之後,
佢媽就趕走我老公,
當時我老公只係15歲,
成日訓公園或者靠同學收留!
唔係絕情,十幾年來都冇要求過除名,
而係我哋有咗下一代先有打算,
係佢媽媽自私,除咗名只不過係搬細啲,
又唔係冇得住

回應  llooii

細個係嫲嫲湊,
而係我老爺死...
CHELSEAPCT 發表於 2021-04-16 15:30:56 原文
咁似TVB幾十年來啲師奶劇劇情,跟住男主角為左爭間屋同屋企人反目,出去社會打拼,幾經辛苦,創左一番事業,在成功之際回到老家見老媽一家生活艱苦,心裏仍然放不下仇恨,經過女主角幾翻勸說,男主角終於放下世仇,兩母子雙擁而抱,大團圓結局...... ,照劇情,現在,應到男主角與阿媽反目時候...... ,樓主要加油,雖然我唔知來龍去脈,亦希望會跟足劇情你第時會飛黃騰達,好好幫助老公,佢會出人頭地,現在生活艱苦,希望你早日上到樓...

回應 #11 cyc6776

佢都話比佢呀媽趕走,咁我只可以幻想佢地關係唔好囉

回應  llooii

細個係嫲嫲湊,
而係我老爺死...
CHELSEAPCT 發表於 2021-04-16 15:30:56 原文
你老公應該唔係佢呀媽生既。你老公個呀哥先係
2020申請擠迫戶調遷計劃,第一年申請。
排134x密度5.27第11日簡樓成功中3-4市區新樓

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖