香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 麗翠苑(綠置居) » 反對嘅人究竟去咗邊度!
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

街坊 你攪錯左啦
93.75% 裡面有約80%係房署既業權份數

真實街坊其實應該係13.75 %贊成,6.25%反對。
粗略...
SaiTsang 發表於 2021-04-12 02:20:27 原文
咪係其實呢加班人已經一早同房署講好曬
分享 分享 讚好人數:0查看名單

真數據收埋曬

重要不停吹噓有九成業主贊成, 扮曬大多數民意

真數據收埋曬

suesue99 發表於 2021-04-12 12:27:19 原文
展現的數據你唔信,真實數據你又覺得收埋哂你又唔知,咁你點知展現的數據有問題?

真數據收埋曬

suesue99 發表於 2021-04-12 12:27:19 原文
跟你意願就是民意,唔跟你意願就是敵意

據之前班攪手講過,成立法團後,法團係麗翠苑全屋苑範圍既法團,唔係1-4座範圍既法團,包括埋5同6座。
如果呢樣係真既話完全唔理解房署點會投票贊成,佢投左票即話全屋苑範圍都會歸法團管理。

如果有人可以比個真實答案出利的話,歡迎糾正。

我有投反對票  , 但結果通過了 , 後面就只能盡力投俾心水人選 , 避免有團隊參選人入選後 , 單方面控制法團
Hopeful 發表於 2021-04-12 11:41:46 原文
反對無用啊,房署一票贊成都係通過,因為佢有39%業權,要大約3幢樓既業主全部投反對先有可能推翻啊。

據之前班攪手講過,成立法團後,法團係麗翠苑全屋苑範圍既法團,唔係1-4座範圍既法團,包括埋5同6座。
如果...
SaiTsang 發表於 2021-04-12 13:15:17 原文
法團係1至6座的法團, 管理屋苑的公共地方,5,6座成楝係冇賣,所以法團係管不到,
但係5,6座係要交公共部份的管理費, 由房署付款.

展現的數據你唔信,真實數據你又覺得收埋哂你又唔知,咁你點知展現的數據有問題?
henrykei 發表於 2021-04-12 13:07:34 原文
好難怪你數字上理解唔到真實代表性, 因為你地婦孺就算係文字上都搞唔清楚人地講緊乜嘢
睇清楚啲字詞分別, 人地係話2500幾戶業主入面只有十幾%人贊成, 實際係同法例規定嘅30%門檻仲爭好遠. 但係而家就不停使人腦話畀班老人家聽成個屋苑有九成幾業主投左贊成, 其實九成實際只係計有落去球場嘅人!

搞清楚啲數字同文字先,  再講民意同敵意啦!

好難怪你數字上理解唔到真實代表性, 因為你地婦孺就算係文字上都搞唔清楚人地講緊乜嘢
睇清楚啲字詞...
suesue99 發表於 2021-04-13 01:28:25 原文
所以反對就唔參與會議就係愚昧,因為無數字表示真正反對聲音有幾多,但人地支持有出席,有紀錄,係參與嘅人數入面佔>90%。出席人數係開會時,佔全屋苑20%,已比法定人數多10%。
支持成立法團(包括房委會業權)已比條例要求30%多,有>50%。

但我地唔可以當唔出席嘅人就係反對,支持者有客觀數字,反對者無。
又要放棄自己業主發聲權利,又要唔服,都真係唔知呢班婦孺想點??‍♀️本留言最後由 eirwen 於 2021-04-13 08:01:37 編輯

回應 #17 SaiTsang

即係房署話事,開會有乜意思

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖