香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 擴展市區公屋 » 駿洋邨 » 駿時樓消防?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

駿時樓消防?
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
申請日期:2014  藍卡編號:G-1351 擴市2人
S1: 2/2019,審查: 5/2019
S2: 6/2019
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #1 zola1hk

你何解咁關心邊部係消防員升降機?

如建築物設有一部或以上的升降機,則必需由消防處長指定其中一部/多部升降機為消防員升降機。
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

請問有冇街坊知道駿時樓係咪有消防??邊一部係?
zola1hk 發表於 2021-04-06 16:53:08 原文
地下升降機大堂,升降機旁邊較高位置,
設有玻璃窗框紅色掣嘅
就係消防升降機本留言最後由 busconcamp 於 2021-04-06 18:43:04 編輯
05/18中旬彩褔邨高層身故單位,拒絕>6月歸隊S2
08/09/18 不知不覺S3>11/09/18 S4
14/09/18 收配房信:翠屏南邨和諧2型低層單位,蠻满意!食肆多選擇,購物商場林立,對外交通方便~
24/09交租取匙!
裝修完成,12/12遷入

回應  zola1hk

你何解咁關心邊部係消防員升降機?
楊管 發表於 2021-04-06 17:12:07 原文
佢可能想搭嘅時候,部lift四面牆防火會好啲,安全d

註:消防機係需要設有獨立井道,而且係可停每一層(但係依家就唔一定係停每一層)本留言最後由 busconcamp 於 2021-04-06 18:46:18 編輯
14/09/18 收配房信:翠屏南邨和諧2型低層單位,蠻满意!食肆多選擇,購物商場林立,對外交通方便~
24/09交租取匙!

安居樂業,身體健康,出入平安!

佢可能想搭嘅時候,部lift四面牆防火會好啲,安全d
註:消防機係需要設有獨立井道,而且係可停每一層(但...
busconcamp 發表於 2021-04-06 18:42:39 原文
其實如果要關心消防lift,不如直接關心逃生出口,因為正常都係比消防用
(我住過既屋邨我都有耐唔耐親身行樓梯落地下,可能同我以前做過保安有關)本留言最後由 Ladycrab 於 2021-04-07 02:20:02 編輯
可以查詢各屋邨單位面積的網站
https://data.housingauthority.go...set=ha_prhs&lang=en

擴2->新2(指定屯門),藍卡編號:U039xxx >S5畢業(由申請至3派畢業6年半)
2015年[7月]房屋署睇漏懷孕證明,人為錯誤當作1人申請;[8月]更正後為G1375~1377.....(相應為2015年8月)
2021年[7月2日]S1
首派:21/11/2021皇后山皇頤樓(拒絕)
2派:4/1/2022大埔富蝶斑蝶樓(拒絕)
3派:14/2/2022屯門安定邨,指定屯門畢業

屯門屋邨長大,鐘情舊邨
做得指定地區,都係房署認為你有特別需要先批到,
咸魚青菜各有所愛,唔駛問我點解唔要新屋架啦

其實如果要關心消防lift,不如直接關心逃生出口,因為正常都係比消防用
(我住過既屋邨我都有耐唔耐親身行...
Ladycrab 發表於 2021-04-07 02:19:01 原文
火警發生時,切勿乘搭升降機
24/09交租取匙!

我有朋友住?糟隔離,睇下果部係咪會成日開,如果有機會係消防?咁可能無咩聲咁解,大家諗多左喇
申請日期:2014  藍卡編號:G-1351 擴市2人
S1: 2/2019,審查: 5/2019
S2: 6/2019

G1342-G1344 搌2
1/25 收信審查
2/4 見主任 - 2/13 補交文件
3/22 S2 la & 11/9 S3 & 11/18 S4
11/20 去樂富問主任派邊 - 駿洋邨

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖