香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 秀茂坪邨 » 裝修好煩(關於電制位)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

睇完所有reply,
好多人都一知半解,
燈制/電制/電視/網/係一個一個計,
私人市價公價$750一個(暗),
双制係加一百或双計,
有Fig统計平均一澗屋十平方尺己需一個(燈制電制),
公屋當然平小小。本留言最後由 opclk 於 2021-03-25 16:43:49 編輯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

分享 分享 讚好人數:0查看名單

同裝修師傅傾好全屋裝修價錢,簽約個陣先知原來同要整好多電制位,成屋差唔多要30個,拒本來送左10個比我!...
cheongho 發表於 2021-03-25 08:14:01 原文
我本人覺得吾值,我自己乜都無加過都夠用,其實有無必要一個插頭一個電器,重要加三十個電制位,有一半以上都只係係隔離拖線過來,吾會花好多功夫,做裝修就係靠呢D去再揾多D錢,其實一個萬能蘇就可以解決問題或拖扳就無問題,不過見人見誌,都係各人口味不同。

如果配電方面沒問題,又自覺有必要性,就去馬啦

我成間屋只係因為原本嘅插蘇位俾櫃遮咗先至要另拉插蘇位,全屋只係拉咗兩孖一單,總共五個,單蘇六舊水,孖蘇九百五,其他插蘇用番晒房屋署原裝!

回應 #1 cheongho

我朋友都搞好像20個, 做入牆, 650一個, 但你有無諗下, 整咁多有無必要? 屋電力承受到嗎? 如開咁多, 拖把可收得靚就唔肉酸, 要用$用得精明

一個單位,60A單相供電,
冷氣是獨立MCB,其餘只得2組32A MCB管制全屋插座,
你如何分配給30個13A插座?

...
deaf 發表於 2021-03-25 11:56:27 原文
我宜家講緊系一般要用的電器,廚房洗衣機 冰箱 微波爐 氣炸窩 電水壺 電飯煲等等…我主要想安全唔要拖把的線好鬼亂
分享 分享 讚好人數:1查看名單

20個1皮唔算貴的了, 你整成30個其實應該都全屋佈滿, 想慳D就一係睇下邊D位純係貪方便其實唔整都得就整少D啦
PP448 發表於 2021-03-25 09:12:08 原文
系呀!我宜家都減到20個,廚房多D多電器

我宜家講緊系一般要用的電器,廚房洗衣機 冰箱 微波爐 氣炸窩 電水壺 電飯煲等等…我主要想安全唔要拖把的...
cheongho 發表於 2021-03-26 09:24:29 原文
只係你電氣化?你真搞笑!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖