香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 擴展市區公屋 » 滿東邨 » 安裝1部1匹分體冷氣機要$3700合理嗎?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5
支持鍵盤翻頁

安裝1部1匹分體冷氣機要$3700合理嗎?
如題,裝修中,3-4人單位,廳間了1房,所以窗台想安裝1部3/4同1部1匹分體,師傅要$3700安裝1匹的靜冷機,我覺好貴同部冷氣機差不多價,其實咁裝大約是多少錢?裝喺間房的玻璃趟門上面
擴3人G13424xx
首派滿東邨10/2已拎匙
分享 分享 讚好人數:0查看名單

如題,裝修中,3-4人單位,廳間了1房,所以窗台想安裝1部3/4同1部1匹分體,師傅要$3700安裝1匹的靜冷機,我...
Ly1234567 發表於 2021-03-23 15:52:05 原文
各戶情況不同,有d裝工平但機價貴,
反之亦然。
一般一匹分體機基本安裝包約十尺喉公價約千七元。
如果是加(非必須,睇情況)鋁架約五百五,
過長喉管每尺九十元。
你亦需提供供電制位予安裝,
否則又係錢。
最實際係搵多2至3間打價,
一目了然。

如題,裝修中,3-4人單位,廳間了1房,所以窗台想安裝1部3/4同1部1匹分體,師傅要$3700安裝1匹的靜冷機,我...
Ly1234567 發表於 2021-03-23 15:52:05 原文
奘匹半窗口式分體, 年前奘收人工$3,500,部機$4,500
U04376XXX-1人擴展(11/2017藍卡)
26/8/2022 審查,  13/9黃字, 30/9合格, 5/10收合格信
2022 特快#P169XX ,2023年1月拎鎖匙簽約, 2023月3月入伙

香港人工貴,所以安裝分體機比列上勁貴。
正如香港買/訂造窗簾,
貴到痴Q缐。
三房大戶私樓基本上萬元。
正宗劏水魚。

3/4匹大概450, 1.5匹大概1700. 2020年當時安裝的價錢. 你係東涌可以要加多d錢.本留言最後由 jerrymos 於 2021-03-23 16:14:40 編輯
13196 市3

回應 #5 jerrymos

嘩~你好抵1匹半都只是$1700,我1匹靜冷機要$3700,你要介玻璃裝鋁架嗎?
擴3人G13424xx

窗口機500左右。主要係分體貴。除基本安裝費。仲有其它收費。左加啲右加啲。睇下妳屋企安裝要加咩。參考下
https://www.broadwaylifestyle.com/hk_tc/installation-fee
市四
G1328 05/13藍咭。S1(07/20)。S2(09/20)。S3(04/11) 等待首派。又去返S2(19/11)。直接S4(21/11)。收信。和樂邨(26/11)即日電話拒绝。繼續等二派。01/12轉回s2。29/01s4。6/2二派愛民邨。22/2拒絕。27/2歸隊。等終極。2/04轉s4。09/04收信海達邨。海昌中層。安居樂業

包銅頭估計差吾多

10月份裝過1匹分體包埋喉管使咗2千...  

回應 #7 YAN_YAN_LI

我有睇過百x匯,佢地機價貴過我在呢間買好多,安裝分體1匹另加1450,未計其他,話要師傅睇位先知確實幾多,但我呢間店都係話要睇位,但個師傅知我地址後就話知點裝,唔使睇,報比我部分體要$3700
擴3人G13424xx

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖