香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 裝修設計 » 有冇人知呢幅牆同呢個唔知露台門定廚房門可唔可以拆?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

有冇人知呢幅牆同呢個唔知露台門定廚房門可唔可以拆?
請問露台牆及道門是否屬乙類?

房署份裝修申請書實在好難理解
我真係睇唔明

#張圖又出唔到來
G1330xxx 05-2018 擴2轉市2 05-2019 加名轉市3
06-2019 S1 02-12-2019 S2 30-09-20 S3 06-10-20 S4首派馬頭圍邨 ❌拒絕 02-11 二派S3 ⌛️ 24-11 順利邨 25-11電話拒絕❌
分享 分享 讚好人數:0查看名單

公屋原本有嘅牆全部都唔可以拆
5月正式入伙, 安居樂業

請問你三派邊度
G1342市3
20/4/2021 首派 漁灣邨❎ 17/5 二派順利 ❎
7/7  三派 啟鑽苑 啟宏閣 多謝個天
23/10 順利簽約收鎖匙 正式完美畫上句號。

廚房門,露台牆及露台道門都唔可以拆,被發現需自費還原。

請問你三派邊度
Annieon1990 發表於 2021-03-06 15:41:22 原文
按「網名」就知...順安邨(係4派)本留言最後由 busconcamp 於 2021-03-06 16:52:36 編輯
05/18中旬彩褔邨高層身故單位,拒絕>6月歸隊S2
08/09/18 不知不覺S3>11/09/18 S4
14/09/18 收配房信:翠屏南邨和諧2型低層單位,蠻满意!食肆多選擇,購物商場林立,對外交通方便~
24/09交租取匙!
裝修完成,12/12遷入

我真係睇唔明
#張圖又出唔到來
Choose 發表於 2021-03-06 15:22:25 原文
睇唔明唔緊要,問屋邨辦主任,應會有"指引"
05/18中旬彩褔邨高層身故單位,拒絕>6月歸隊S2
08/09/18 不知不覺S3>11/09/18 S4
14/09/18 收配房信:翠屏南邨和諧2型低層單位,蠻满意!食肆多選擇,購物商場林立,對外交通方便~
24/09交租取匙!
裝修完成,12/12遷入

我真係睇唔明
#張圖又出唔到來
Choose 發表於 2021-03-06 15:22:25 原文
甲類一定唔可以拆 發現左要求即時還原, 嚴重會終止租約
乙類可以申請 批左就可以拆 交還屋時自費還原本留言最後由 g135mm 於 2021-03-06 17:03:57 編輯

回應 #4 zooeleddhh

其實我睇份紙 露台門係乙類
但哩道門究竟屬露台門定廚房門好有爭議囉
G1330xxx 05-2018 擴2轉市2 05-2019 加名轉市3
06-2019 S1 02-12-2019 S2 30-09-20 S3 06-10-20 S4首派馬頭圍邨 ❌拒絕 02-11 二派S3 ⌛️ 24-11 順利邨 25-11電話拒絕❌

回應 #7 busconcamp

我嗰日問過㗎、佢話佢都唔知 叫我睇表 乙類就可以申請?

舊十字型幅牆唔肯定,但露台門記得係屬於乙類,如果無防火功能就可以拆,將來還原
renemystina

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

"家居裝潢"分區有更多裝修資訊! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖