香港公營房屋討論區
主頁 » 地區人士或組織 » 顏汶羽區議員 » 傳媒報導:我們彩福邨近日的兩個行動
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

RE: 傳媒報導:我們彩福邨近日的兩個行動
但顏議員在會上好像無提過5D/5M/24/641喎

剩係係報紙講,議會上又唔講,人地只會當聽唔到
isar 發你表於 2012-4-8 10:31:18
你係麼嘢身份呀!議員開會你在塲咪?詎哋講麼你知咪?需唔需要現場錄音及拍攝來給你申批呀!無了收聲了!本帖最後由 周伯通 於 2012-4-8 12:31:08 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

你只有放下一粒種子,才能收穫一棵大樹;
你只有放下一處煩惱,才能收穫一片清涼;
你只有放下一個偏見,才能收穫一種幸福;
你只有放下一份執著,才能收穫一生自在。

你係麼嘢身份呀!議員開會你在塲咪?詎哋講麼你知咪?需唔需要現場錄音及拍攝來給你申批呀!無了收聲 ...
周伯通 發表於 2012-4-8 12:29:51

使唔使咁既態度? 會議錄音係公開的, 區議會網頁可以download, 俾我地居民監察議員的表現

回應  isar

你是官員?
顏汶羽 發表於 2012-4-8 11:11:16

會議錄音我前兩日聽完, 而家係咪你俾人踢爆會上無反對白白送資源俾啟德, 就要咁既口吻? 仲要話"為民請命"....本帖最後由 fc_pga 於 2012-4-8 12:44:13 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  isar

你是官員?
顏汶羽 發表於 2012-4-8 11:11:16

你講乜野?我只係普通居民已
我見有人講錄音,亦比我搵到個別議員既發言聲帶

民建聯D議員無人反對開5M
施能熊議員、潘進源議員亦開腔表態支持

顏議員係會上亦無提及5M
http://k003.kiwi6.com/hotlink/rx59342h90/nmy.mp3
只係好簡單講左幾句,之後就一直都無再發言

譚肇卓議員假假地都提過5M,對5M反應不正面,呢度已經加好多分先本帖最後由 isar 於 2012-4-8 12:50:00 編輯
齊齊罷搭28B!

使唔使咁既態度? 會議錄音係公開的, 區議會網頁可以download, 俾我地居民監察議員的表現
fc_pga 發表於 2012-4-8 12:39:55

壓 傷 的 蘆 葦 、 他 不 折 斷 . 將 殘 的 燈 火 、 他 不 吹 滅 . 他 憑 真 實 將 公 理 傳 開 。(以 賽 亞 書 42:3)

我重申我及民建聯不反對5m,亦不希望啟德似彩福般,變成市區孤島。我係區議會前,已經2次與運輸署及九巴開會,重申了數次,啟德有5m、5d、24、641等巴士,又近太子道,為何彩福就一條巴士線都沒有。

我發現你們只要我不是跟著您的一、二人意見去走,你們就說我是失職,說我不能面對居民,不能為居民發聲。要解決問題,不是要有華麗的掌聲,不是要有抗爭同反對,是要理性務實,解決問題。拍完台,反埋面,又如何呢?就有巴士線啦咩?

凡事是講理據,凡事是講包容
大家如對社區有任何疑問或意見, 歡迎進入顏汶羽區議員專區向本人提出, 謝謝 !
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我重申我及民建聯不反對5m,亦不希望啟德似彩福般,變成市區孤島。我係區議會前,已經2次與運輸署及九巴開會,重申了數次,啟德有5m、5d、24、641等巴士,又近太子道,為何彩福就一條巴士線都沒有。
顏汶羽 發表於 2012-4-8 22:50:00

啟德近太子道, 行幾分鐘就出到去,已經唔係"巿區孤島"啦.....
如果啟德同彩福一樣咁唔方便, 拉多幾條巴士線入去又點話?
但係事實唔係咁喎, 啟德方便過彩福咁多, 但係人地未起好已經plan巴士線,
我地入左伙咁耐都無, 唔通你仲未醒覺問題所在?

我發現你們只要我不是跟著您的一、二人意見去走,你們就說我是失職,說我不能面對居民,不能為居民發聲。要解決問題,不是要有華麗的掌聲,不是要有抗爭同反對,是要理性務實,解決問題。拍完台,反埋面,又如何呢?就有巴士線啦咩?

凡事是講理據,凡事是講包容

我只係希望你能夠虛心接受一下我地居民的意見,
"凡事是講理據", 問題而家理據已經好充份.

早幾年我仲住黃大仙果陣, 有次睇過星島地區報民建聯陳曼琪議員專訪,
佢提到一句, 令我印象好深刻, 大意係:
"如果想同當局爭取100%, 就要提出150%, 甚至200%的要求"
我希望你都明白呢個道理.

回應 28# fc_pga

多謝您的意見
大家如對社區有任何疑問或意見, 歡迎進入顏汶羽區議員專區向本人提出, 謝謝 !

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖