香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界2人 » 兄妹二人申請公屋 兄長突然結婚
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

房署對加人好嚴緊,加入果個人可能揾4,5萬一個月既,所以審得好嚴,有架,街市豬肉檔個斬豬肉幾錢一日,全...
as222 發表於 2021-02-24 09:05:26 原文
咁我講既加人係大肚果種,咁就唔駛煩過額問題
可以查詢各屋邨單位面積的網站
https://data.housingauthority.go...set=ha_prhs&lang=en

擴2->新2(指定屯門),藍卡編號:U039xxx >S5畢業(由申請至3派畢業6年半)
2015年[7月]房屋署睇漏懷孕證明,人為錯誤當作1人申請;[8月]更正後為G1375~1377.....(相應為2015年8月)
2021年[7月2日]S1
首派:21/11/2021皇后山皇頤樓(拒絕)
2派:4/1/2022大埔富蝶斑蝶樓(拒絕)
3派:14/2/2022屯門安定邨,指定屯門畢業

屯門屋邨長大,鐘情舊邨
做得指定地區,都係房署認為你有特別需要先批到,
咸魚青菜各有所愛,唔駛問我點解唔要新屋架啦
分享 分享 讚好人數:1查看名單

咁我講既加人係大肚果種,咁就唔駛煩過額問題
Ladycrab 發表於 2021-02-24 09:14:49 原文
對,只會對加入成年人好嚴
擴3  G1340-G1342
2011藍咭
2019/03/05  S2
2019/12/04  S3
2019/12/07  S4
2019/12/10  收信  駿洋邨  駿逸樓  中層

啊,咁就麻煩D鳥,
G1310,市3, 18年10月首泒SO 2接受

啊,咁就麻煩D鳥,
ThomasLo2018 發表於 2021-02-24 09:19:24 原文
其實以我估計,係有辦法,就係註左冊既阿哥阿嫂願意辦理婚姻無效,婚姻條例上註明婚後無行房無盡婚姻「義務」,係可以辦理婚姻無效,咁阿哥阿嫂就會取消婚姻關係,兩位既婚姻狀況會跟返結婚前既狀態,未婚既未婚,咁理論上應該解決得到,當然講就好好,實際上阿哥阿嫂願唔願意咁做,就算肯做都要房署接受解釋先得
https://data.housingauthority.go...set=ha_prhs&lang=en

擴2->新2(指定屯門),藍卡編號:U039xxx >S5畢業(由申請至3派畢業6年半)
2015年[7月]房屋署睇漏懷孕證明,人為錯誤當作1人申請;[8月]更正後為G1375~1377.....(相應為2015年8月)

屯門屋邨長大,鐘情舊邨

市1339
分享 分享 讚好人數:0查看名單

kaying1997 發表於 2021-02-24 09:41:18 原文
又唔駛滴汗既,因為我即係知道有尼個方法,都唔見得佢呀哥呀嫂會肯為佢咁做

屯門屋邨長大,鐘情舊邨

其實以我估計,係有辦法,就係註左冊既阿哥阿嫂願意辦理婚姻無效,婚姻條例上註明婚後無行房無盡婚姻「義...
Ladycrab 發表於 2021-02-24 09:30:52 原文
機會好渺茫,正常人都唔會啦……係就唔會急住註冊啦……拎o黎搞……
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!

機會好渺茫,正常人都唔會啦……係就唔會急住註冊啦……拎o黎搞……
WINKYCHAN 發表於 2021-02-24 09:48:14 原文
除非佢係百年好合呀古天樂咁,簽完紙先走黎後悔,或者狗血d阿嫂個肚既經手人唔係阿哥
最大機會係阿哥以為結左婚可以加自己老婆名啦本留言最後由 Ladycrab 於 2021-02-24 09:52:50 編輯

屯門屋邨長大,鐘情舊邨

簽咗紙未,係咪已經實錘結咗婚定只係排緊期?明知S4冇理由揀呢D時候……未簽紙叫佢改期啦!反正而家都冇得擺酒!
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!

醫生難醫命終之人,佛陀難渡無緣的眾生

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖