香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 離島 » 3月中見主任審查 向大家請教入息計法
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

3月中見主任審查 向大家請教入息計法
我入息兩萬蚊一個月有雙糧
老公由2020年9月失業到而家*未失業前每月搵緊18500
冇儲蓄冇股票冇保險花紅
請問入息會唔會過?
請問見主任係咪計我入息
雙糧20000/12=1667
每月20000+1667=21667
唔會計返我老公3-8月人工?
2016年: U-041XXX-X
市4: 14xxx-141xxx
分享 分享 讚好人數:0查看名單

計唔計你老公都爆左,你一個人入息已經過左,現時二人入息上限係$19,430本留言最後由 fortesting 於 2021-02-24 08:51:05 編輯
renemystina

回應 #2 fortesting

3人唔係24410嗎?

回應  fortesting

3人唔係24410嗎?
tracywong04 發表於 2021-02-24 16:16:35 原文
唔好意思,以為你擴2
如果你老公失業,就報到呢半年收入除6個月
renemystina
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #4 fortesting

唔好意思~想問多小小..因為打左電話去問..都冇人覆電話俾我.我合約係20000/月~
但因為有其中2個月拎左NO PAY ~
咁係未都當固定收入/6~
定係非固定收人要計12個月?以下係出糧~已扣MPF~2月係有雙糧

9月3 - $19000 (8月)
10月5 - $19000 (9月)
11月2 - $19000 (10月)
12月3 - $17100 (11月)
1月5- $19000 (12月)
2月2 - $39000 (1月)19000+20000(雙糧)本留言最後由 tracywong04 於 2021-02-25 15:07:52 編輯

唔好意思~想問多小小..因為打左電話去問..都冇人覆電話俾我.我合約係20000/月~
但因為有...
tracywong04 發表於 2021-02-25 15:06:35 原文
審查唔會理你放左幾多日NO PAY,只睇合約人工,有寫每月幾多就係固定收入
所以你既入息係: $20,000 x 7 (6個月+1個月雙糧) / 6
=$23,333.33

如果你老公失業,就計返對上半年收入除6,即係得返千幾蚊走盞本留言最後由 fortesting 於 2021-02-25 16:41:30 編輯
renemystina

上面計少左mpf,你x0.95再加埋老公嗰份就知平均入息過唔過本留言最後由 fortesting 於 2021-02-25 17:02:13 編輯
renemystina

回應 #6 fortesting

雙糧唔係/12?

雙糧唔係/12?
tracywong04 發表於 2021-02-25 17:07:46 原文
係,我又手快篤錯,改正先:
[(20000x6)+(20000/12)]x0.95/6本留言最後由 fortesting 於 2021-02-25 17:14:24 編輯
renemystina

回應 #6 fortesting

(20000*0.95 MPF)+(20000 雙糧/12) = $19000 + 1667
每月平均收入 $20667?

定係

(20000*0.95 MPF)+(20000 雙糧/6) = $19000 + 3334
每月平均收入 $22334?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖