香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 蝶翠苑 » 請問長者一人申請買咗綠置居後, 收樓前可唔可以加我個名?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

請問樓主有冇其他兄弟姊妹?
飛faiyu772 發表於 2021-02-24 05:57:53 原文
分享 分享 讚好人數:0查看名單

DTC2022 發表於 2021-02-24 09:15:21 原文
請問有冇問過佢哋嘅意願?如果已是成年人,伯母的綠置居只加你個名,可能會引起抝撬,除非你是負責這個單位的首期,及以後嘅供款、使費…記得要保留所有單據,證明一直只有你在俾$$$
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

好似唔得
因為買賣契約都已簽了
要之後搵律師樓再搞

請問有冇問過佢哋嘅意願?如果已是成年人,伯母的綠置居只加你個名,可能會引起抝撬,除非你是負責這個單...
飛faiyu772 發表於 2021-02-24 10:54:23 原文
Thanks, 已問過只加我個名.
是我負責這個單位的首期,及以後嘅供款、使費.  
分享 分享 讚好人數:2查看名單

好似唔得
因為買賣契約都已簽了
要之後搵律師樓再搞
Jackychan0528 發表於 2021-02-24 10:54:42 原文
明白, thanks

Thanks, 已問過只加我個名.
是我負責這個單位的首期,及以後嘅供款、使費.  
DTC2022 發表於 2021-02-24 11:12:32 原文
樓主記得一定要保留,所有同呢個單位有關嘅文件,去證明你係唯一嘅付款人。再親嘅姊妹/兄弟,都有佢自己嘅伴侶,多一把聲音就是煩惱的泉源。預祝你們永遠和睦相處,不會因財失義。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

樓主記得一定要保留,所有同呢個單位有關嘅文件,去證明你係唯一嘅付款人。再親嘅姊妹/兄弟,都有佢自己嘅...
飛faiyu772 發表於 2021-02-24 11:23:49 原文
明白, 謝謝  

之後搵律師樓搞

可以加平安紙
分享 分享 讚好人數:1查看名單

可以加平安紙
kmadrian 發表於 2021-02-25 09:38:19 原文
Thanks, 已問過律師樓了

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖