香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 擴展市區公屋 » 荔景邨 » 首派荔景邨風景樓2樓
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #10 dorcas.k

之前第一次入息審查超出$$7百幾唔合資格,
後來再等左大概7-8個月後(2020年5月左右)再審
佢8號寄出,年三十晚收到諗住新一年有好消息
可能本身期望值太高......
擴2 G1351
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #8 Yanniskwok

師姐若有興趣入住,盡快將門號刪掉, 我知道是哪個單位,2樓單數號可考慮,雙數號可拒絕。
因為雙數號露台向貨櫃碼頭方向,除有噪音外,亦被貼近的斜坡大樹阻擋,感覺比較肮髒。
單數號露台向地面小型停車場,車位數量不多,没太大影響,感覺是向東南方,視野廣闊開揚,地面亦非常寬闊乾淨,雖然2樓冇?,但梯級易行,我是長者亦覺沒有問題,而且喜歡有露台的舊樓,所以我會接受。
師姐可以實地視察一下才決定, 不要只聽別人一面之詞, 荔景交通方便,生活基本配套亦齊全,若鍾情荔景新樓,就要轉市區暫避,時間配合好或許會有機會。本留言最後由 Jody1017 於 2021-02-13 10:49:20 編輯
G1357-1359(天倫樂)巿2
分享 分享 讚好人數:4查看名單

回應 #12 Jody1017

有冇人知道如果睇左3次都唔岩,會唔會可以最終選擇返第一次首派本留言最後由 Yanniskwok 於 2021-02-13 10:50:45 編輯
擴2 G1351

回應 #13 Yanniskwok

是我打錯字, 已更正

回應 #12 Jody1017

哎呀~~~發表到現在已超過 15 分鐘,不能再被修改。 本留言最後由 Yanniskwok 於 2021-02-13 10:52:31 編輯
擴2 G1351

回應 #15 Yanniskwok

早3個月我曾到荔景視察特快單位, 有留意2樓有這個空置單位, 其實環境真心不錯,師姐親自去了解一下, 我自己不抗拒低層,因為不用花時間等?,刪除門號是怕你會入住要保持私隱。

回應 #13 Yanniskwok

當然冇可能

回應 #16 Jody1017

多謝呢位朋友,我諗會去睇下環境先.....
擴2 G1351
分享 分享 讚好人數:1查看名單

號碼係1351,理論上拒絕過既屋邨係唔會再派(除非係問題單位),因為房署係假設你對呢個屋邨已經無興趣,所以你想要荔景新樓唔想要荔景舊樓呢個念頭可以打消

另,拒絕完唔可能要得返,因為你個單位係繼續派俾其他人

市2前幾日有個POST話自己1349首派,唔知真定假,但肯定既係大隊已經過左1340,所以而家轉區都要慎重本留言最後由 fortesting 於 2021-02-13 11:15:44 編輯
renemystina
分享 分享 讚好人數:1查看名單

號碼係1351,理論上拒絕過既屋邨係唔會再派(除非係問題單位),因為房署係假設你對呢個屋邨已經無興趣,所以你...
fortesting 發表於 2021-02-13 11:13:37 原文
多謝大家意見!!!!!!!!!!希望盡快可以同大家報喜
擴2 G1351

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖