香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 住上水公屋上唔到網
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

住上水公屋上唔到網
入伙裝咗hkbx一段時間, 時好時壞, 以前上唔到網就話可以落街行下姐, 而家都只可以屈係屋企wfh同上下網, 但成日開開下會or做做下野斷線, call過去幾次都搞唔掂, 究竟想點, 有冇上水公屋朋友都係咁..
分享 分享 讚好人數:0查看名單

嘩攪錯呀, 無得上網點得㗎?!
但請問 hkbx..!!? 咩公司嚟?

入伙裝咗hkbx一段時間, 時好時壞, 以前上唔到網就話可以落街行下姐, 而家都只可以屈係屋企wfh同上下網, 但...
nothsaoh 發表於 2021-02-09 11:10:40 原文
如果師傅上黎檢查過線路無問題, 咁應該係你個ROUTER 或者條LAN 線有問題
5月正式入伙, 安居樂業
分享 分享 讚好人數:1查看名單

嘩攪錯呀, 無得上網點得㗎?!
但請問 hkbx..!!? 咩公司嚟?
kikix 發表於 2021-02-09 11:17:59 原文
HKxN
香港清貧本留言最後由 busconcamp 於 2021-02-09 11:45:15 編輯
05/18中旬彩褔邨高層身故單位,拒絕>6月歸隊S2
08/09/18 不知不覺S3>11/09/18 S4
14/09/18 收配房信:翠屏南邨和諧2型低層單位,蠻满意!食肆多選擇,購物商場林立,對外交通方便~
24/09交租取匙!
裝修完成,12/12遷入

如果師傅上黎檢查過線路無問題, 咁應該係你個ROUTER 或者條LAN 線有問題
Alvinryoko 發表於 2021-02-09 11:27:35 原文
禾早排試過全幢大廈維修電力裝置,停電>通返電後>就上唔到網
(HKBx個盒仔閃著既燈跟平日唔同)
師傅上門一睇,已知係隻火牛燒左,
換過隻火牛就正常返本留言最後由 busconcamp 於 2021-02-09 12:11:40 編輯
05/18中旬彩褔邨高層身故單位,拒絕>6月歸隊S2
08/09/18 不知不覺S3>11/09/18 S4
14/09/18 收配房信:翠屏南邨和諧2型低層單位,蠻满意!食肆多選擇,購物商場林立,對外交通方便~
24/09交租取匙!
裝修完成,12/12遷入

禾早排試過全幢大廈維修電力裝置,停電>通返電後>就上唔到網
(HKBx個盒仔閃著既燈跟平日唔同)
師傅上門一睇,...
busconcamp 發表於 2021-02-09 12:10:52 原文
佢係時得時唔得, 咁一定唔關隻牛事
5月正式入伙, 安居樂業

回應 #6 Alvinryoko

之前屋企試過幾日個仔上課唔?換手機數據……後尾過咗幾日又自動好返
G13519&擴3
14年5月
05-12-20  S2
15-07-22首派葵盛西(7.22親身拒絕⋯7.27已轉拒絕)8.2已轉S2
8.02已從拒絕轉回S2
11-10-22晚S4……
13-10-22二派隆亨榮心底層(睇完即場拒絕)
30-11-22已轉回S2

入伙裝咗hkbx一段時間, 時好時壞, 以前上唔到網就話可以落街行下姐, 而家都只可以屈係屋企wfh同上下網, 但...
nothsaoh 發表於 2021-02-09 11:10:40 原文
通常第一件事係要試下直插wan線落求其一個裝置(例如電腦,Apple TV box之類)做幾次Speedtest,得就即係你WiFi router死左,唔該落電腦舖買過隻
如果唔關WiFi router事,就打去128100叫人試下reset線路,唔得就約師傅
可以查詢各屋邨單位面積的網站
https://data.housingauthority.go...set=ha_prhs&lang=en

擴2->新2(指定屯門),藍卡編號:U039xxx >S5畢業(由申請至3派畢業6年半)
2015年[7月]房屋署睇漏懷孕證明,人為錯誤當作1人申請;[8月]更正後為G1375~1377.....(相應為2015年8月)
2021年[7月2日]S1
首派:21/11/2021皇后山皇頤樓(拒絕)
2派:4/1/2022大埔富蝶斑蝶樓(拒絕)
3派:14/2/2022屯門安定邨,指定屯門畢業

屯門屋邨長大,鐘情舊邨
做得指定地區,都係房署認為你有特別需要先批到,
咸魚青菜各有所愛,唔駛問我點解唔要新屋架啦

邊條邨?
市4 1339xxx  
2019年28/2  S1,27/3 見主任,18/4  S2
2020年10月13日 收信 首派 象山邨 中層 10月16日 拒絕
2021年1月29日   收信 二派 瀝源邨 超低層 無lift到 2月17日 拒絕
          2月19日   網上申請轉市區 3月18日 網上顯示已成功轉市區
          3月29日   網上顯示 暫緩,心情忐忑不安~~
          5月8日     網上顯示S4
          5月12日   收信  三派 愛民邨 問題單位不計一次 電話拒絕
                        憤怒中
          5月18日   歸隊S2
          6月9日     轉S4  等待終極一派,心情忐忑中
          6月11日   收信   彩雲一邨 中低層 灰爆~~~

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖