香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 啟鑽苑(綠置居) » 團體要求啟鑽苑留作重建安置
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #6 fortesting

貪瞋癡三毒,今鋪玩癡

彩虹有7千幾戶喎。 邊可能呢?
2020 綠表資格 ?
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應  fortesting

貪瞋癡三毒,今鋪玩癡
彩虹有7千幾戶喎。 邊可能呢?
Elsamama 發表於 2021-01-18 23:25:15 原文
又要癡又要貪
renemystina
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #12 fortesting

問心我成日覺得自己一味想用兩次配房機會搏鑽石山, 已經有D貪心同妄想, (始終世事未必盡如人意)
諗唔到原來有人仲大貪過我
諗住交返層舊公屋,就免費去搶人綠置居 本留言最後由 Elsamama 於 2021-01-18 23:34:37 編輯
2020 綠表資格 ?
分享 分享 讚好人數:6查看名單

回應  fortesting
問心我成日覺得自己一味想用兩次配房機會搏鑽石山, 已經有D貪心同妄想, (始終世事未...
Elsamama 發表於 2021-01-18 23:33:36 原文
你用凍結配房來換機會,搏到只算等價交換,亦唔係用打尖來達到目的,何況仲有機會賭輸

但有班人,雖則受清拆影響,但往後住邊買邊都排頭位,咁都仲要自己舔盡著數先將啲餸尾留俾人,乜都要贏哂、仲成班走出來請願,真係有如群醜圖
所以話一日唔死一日都有笑話本留言最後由 fortesting 於 2021-01-19 00:07:57 編輯
renemystina
分享 分享 讚好人數:6查看名單

想拎彩虹邨選票
分享 分享 讚好人數:0查看名單

咁彩虹邨樓下都有彩虹站喎

之不過好少可未話拆就話留俾你咁好人囉
睇嚟諗多咗

而大家真係唔好成日俾「綠置居」個名呃咗
咪又係原本公屋個則
同你住公屋真係無乜分別架咋
G-1289xxxx(新4+1)
2018年11月見主任入息爆/2019年3月被取消/2020年9月上訴/2020年11月9日見主任/2020年12月3日補交齊文件/2020年12月16日轉S2/2021年1月頭交信(兒子ADHD)29號收確認信會派5人單位/2021年2月4日轉S4/2021年2月9日日首派天晴邨晴海樓(2月22日決定接受,安居樂業!?)
分享 分享 讚好人數:5查看名單

回應  楊管

啟鑽苑喺市區,樓下有兩鐵、運輸交匯處、商場和康健中心等,個人認為比之前麗翠同景泰更加吸引...
wongy 發表於 2021-01-18 22:41:10 原文

回應 #16 M_E

其實唔可能㗎,彩虹邨起碼仲要捱十年八年先拆。
N幾年先斥資近億元為三金(金華樓、金碧樓、金漢樓)加建升降機,方便居民出入。
半年前,有職員在全邨勘查樓宇結構、紀錄在案、維修添。本留言最後由 Elsamama 於 2021-01-19 01:10:12 編輯
2020 綠表資格 ?
分享 分享 讚好人數:3查看名單

咁彩虹邨樓下都有彩虹站喎

之不過好少可未話拆就話留俾你咁好人囉
睇嚟諗多咗

而大家真係唔好成日俾「綠...
M_E 發表於 2021-01-19 00:30:51 原文
冇錯 , 就算係近年新落成嘅居屋,
其實都係咁上下公屋間隔,
分別唔大
荔景 湖景 山景 良景 田景

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖