香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 裕泰苑 » 全屋做櫃和舖木地板價錢
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #17 feizi

好睇係主觀,正如老婆一樣,
不過老老實實,
君不見雲石紋路萬年不死,
絕冇outdated可言,
返X歸真,
600mm雲石紋最耐看,
自己參詳。
*在下用緊米二木紋拜山灰色磚。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #20 opclk

我自己都揀咗米二,感覺木紋出啲靚啲?
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我都係用60cm

其实短細的木紋磚已OUT, 現今人們已改喜鋪大塊的200X1200木紋磚, 你自己細心諗下, 如鋪細磚就坑紋多, 整間屋望落多坑外藏污也容易, 大塊的望落会觀感大方些; 至於彎不彎磚那些是磚級數的問題一定係一分錢一分貨, 而鋪功無可否認愈大塊係愈考師傅鋪工.

無面積大細好難比評論你,全屋做櫃,你要留意佢做到頂要唔要加錢,封邊要唔要加錢,玻璃,鏡面,燈駛唔駛加...
elkie 發表於 2021-01-16 16:06:17 原文
是的, 三間其實都是包左所有野, 如果玻璃這些都是額外加,就要加錢, 選額外亮面, 都是另外加錢, 包鉸,包E1板, 三間其實都差不多,  應該再詳細講, 我都預算要好像下面師兄所講加30%

是否兩個報價都是同一樣東西?鋪油木地板跟複合木地板差好遠㗎?如果單看價錢$8500 ok ? 鋪膠地板是否要好...
et1961 發表於 2021-01-16 17:19:33 原文
我昨天有空做了詳細比較, 我之前的結果錯了, 第三間有的東西冇報, 比較大家有報的東西, 再換算人民幣X1.2倍, 發現是大約1000-3000元左右的差價. 我昨天去度了地台平水, 是好簡單咁放平水尺在地台度. 發現是95%好平, 只有少少斜少少而已. 所以應該舖任何料的都冇問題. 因為如果有少少斜, 師傅會放珍珠棉或其它東西整返平.是的, 我都暫時選定8500或12500的.

回應  feizi

好睇係主觀,正如老婆一樣,
不過老老實實,
君不見雲石紋路萬年不死,
絕冇outdated可言,
...
opclk 發表於 2021-01-17 18:58:32 原文
即係200X1200尺寸會好d?但又好考師博工力,真係唔知點選擇..木紋方磚600x600係咪好難睇?但易砌.又上唔到去買,淘佬個d甘多佛山磚又唔知邊只好,10幾元一塊好似好平喎..
wait......G138

回應  elkie

你講既750,絕對只係施工好做,
既非標凖size..
亦極不好看,
木紋磚一定越大件(最好米二)...
opclk 發表於 2021-01-17 18:46:39 原文
1200x200再貴既磚都會有機會出現灣磚,不是生產質量問題,係運輸等方面既問題,我圖片既係板唔係正常呎寸,係免費寄落來選色用的,我買既係1000x200,而木紋係要睇佢級數的,佢有分而唔關呎寸事,而我喜歡紋路小的,方便做日系傢俬,深圳買磚其實寄版落來都係好方便。我個人喜歡木紋磚長條形多過正方形,因為有拉長既視覺效果
藍卡申請日期:2010年10月(單人)
2015年6月加名變家庭相等於
特快2018 no.57xx 2019 no.26xx 2020 no.9xx
G13367~G1338 2013年10月擴3轉擴4
S1 29-1-2019 23-4-2019 主任 好順利
      30-11-2020重審再次見主任
S2 7-5-2019  9-12-2020
S3 22-12-2020
S4 23-12-2020

終於畢業

即係200X1200尺寸會好d?但又好考師博工力,真係唔知點選擇..木紋方磚600x600係咪好難睇?但易砌.又上唔到去...
feizi 發表於 2021-01-18 12:06:28 原文
邊隻好,梗係用返十大名牌,
馬可,東鵬,樓蘭之類。
依d牌子唔會太平。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖