香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 裕泰苑 » 裝修按金一問
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  opclk

係呀,好似暫時聽到得裕泰苑係咁⋯收樓文件有衣份Form 寫明要$5000作為裝修按金
owenkeanu 發表於 2021-01-10 17:10:27 原文
真係神奇,唔係抽水,
仲之小心。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

裝修關管理公司咩事?
kmwai 發表於 2021-01-10 16:47:53 原文
例如裝修工人搬嘢撞爆咗塊公家玻璃,管理處就扣該業主錢用嚟維修 本留言最後由 CarCar17 於 2021-01-10 19:09:39 編輯

例如裝修工人搬嘢撞爆咗塊公家玻璃,管理處就扣該業主錢用嚟維修
CarCar17 發表於 2021-01-10 19:09:23 原文
我地雍明苑冇厘D野。收樓時已比多左管理費作基金啦本留言最後由 kmwai 於 2021-01-10 19:31:56 編輯

管理公司收按金,咁大家業主小心了,隨時装修完后管理公司乘机指出你裝修有問題扣钱,而且—次許多户收到了按金,得到利息是怎樣處理

其實裝修工人整爛嘢唔關業主事。

回應 #12 CarCar17

裝修比按金係好正常、一般係收裝修公司、但一般係由客人代寫支票、因為裝修工程完成後管理公司係會交還支票不會過數、除非有損壞要賠償、好多私人屋苑新業主裝修都定必要交按金比法團、係好普遍嘅!

回應 #8 opclk

回應  CarCar17

裝修比按金係好正常、一般係收裝修公司、但一般係由客人代寫支票、因為裝修工程完成後管理...
et1961 發表於 2021-01-10 23:07:36 原文
裝修公司話接咗幾個居屋屋苑都無要求比呢筆按金,佢覺得好神奇。

回應 #16 et1961

裝修比按金係好正常,有無實例呢?你係相關行業人士,定係有好多新屋裝修經驗呢?

回應 #19 小白龍

我老闆有好幾間屋收租、我係打工仔一名、只係分享經驗給各位街坊、樓主有時間可以問吓其他物業管理公司就明白

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖