香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 海盈邨 » 內牆經常濕晒
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

會唔會喺開咗暖氣,同出面溫差太大,見你玻璃窗全部都有水氣本留言最後由 ellenchan 於 2021-01-08 17:42:31 編輯
市4  1276
分享 分享 讚好人數:0查看名單

開抽濕機

會唔會喺開咗暖氣,同出面溫差太大,見你玻璃窗全部都有水氣
ellenchan 發表於 2021-01-08 17:42:14 原文
冇開窗 到夜晚窗戶水才會幹

都唔知點算好 小朋友房
V2501111 發表於 2021-01-08 17:20:06 原文
可以開小小窗, 同埋唔好拉埋窗簾,咁應該會好好多
5月正式入伙, 安居樂業

回應 #17 V2501111

現在天氣乾燥,溫差大應該都唔會出水吧
市4,G1323-1324
10/22首派彩雲二邨明麗樓4人單位,井型樓+樓齡太舊,拒絕
等待2派,11/3轉s3

每日瞓醒牆都濕濕D 靠牆那面床墊床單都濕 成日用風筒吹 有乜嘢辦法解決?今日搵多塊木板吸水
V2501111 發表於 2021-01-08 15:38:51 原文
師姐,你想唔濕,只要開曬啲窗等你屋企好似戶外咁凍就唔會濕架啦,唔關漏水事啊,不過你咁做就唔似屋企了,其實好簡單,你開抽濕機,把原來濕度很低的室內再抽乾啲,濕度低至20%左右,我相信好難再有水珠,又或者你求奇搵塊抹左啲水珠就好。  
G1305xxx,市4
06/12藍卡
8/19 S4 9/19 知 12/19取鎖匙

市區內,昨日係見窗外有水氣,我即開一開窗
G129
  市4     
14/5/2018,見主任 ,
3/10/2018,  ->S2
22/5/2019,麻雀雖小的平租金安樂窩小籠屋

濕度咁低都出水?

應該唔係 室內外溫差大 都唔知點算好
V2501111 發表於 2021-01-08 17:22:05 原文
開窗讓空氣流通,雖然會凍但總好過濕到咁,又或者去買個暖風機
2010年10月1人申請 /2014年10月加人擴2 G1331-1333 (等同2013年7月)
2018年5月轉市2 /2019年5月20日苦等一年忍唔住又轉回擴市 5月22轉區成功 擴市2  期待0的突破
2019年6月1號終於 S1 ---2019年9月19號見主任/ 10月4號 S2/10月8號S3 /10月9號S4/10月12號首派葵盛西 /10月18號電話拒絕/10月22號網上轉拒絕 / 10月29歸隊
11月6號 S3 /11月14號 S4 / 11月20號 收信二派 駿洋村駿時樓高層 (放下心頭大石)

這樣的情況,首先要知牆另一面是什麼,有否隱藏喉管。

如果有隱藏喉管好大機會是水管漏水滲入內牆

如果是浴室牆好大機會是防水沒有做好,泥水掃口有縫隙

如果近窗位置滲水要檢查窗邊施工是否有問題

自己唔識做可以搵防水工程公司來檢查

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖