香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 天倫樂調遷 » 天倫樂調遷申請問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

天倫樂調遷申請問題
你好, 我老公經公務員隊暫派左漁灣邨...但我地一家同埋4大長老都係住長洲...
6299都係住公屋, 都60歲UP...同我老公個妹同住...
平時都係4大長老幫我地湊小朋友返學放學...
所以想收樓後即刻申請天倫樂, 想住番長洲既公屋...
想問, 收到鎖匙, 再申請天倫樂, 漁灣邨間公屋一直都唔住, 照交租, 直到可以調番離島, 咁樣得唔得?
因為如果搬左出黎住, 真係無人幫我湊小朋友, 而且又要幫小朋友攪轉校, 很多野攪...
另外想問長洲算唔算熱門地區? 我見熱門地區最少要住滿7年先可以派到....
分享 分享 讚好人數:0查看名單

你唔住但照交租,水電冇用過一樣可以告你濫用/空置公屋,家訪有信你又唔知,最後都係會收樓,仲要可能要上庭賠錢,你要諗清楚!
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!

關於公務員申請,我係完全唔識,可以答到既只有:

1. 離島只有大澳叫做唔熱門,換言之長坪二洲/梅窩都係熱門地區
2. 納空租下場就係收到"遷出通知書",你老公係公務員既更有可能會落record劃花人事file,因為佢身為CS都知法犯法

值唔值得咁做自己諗本留言最後由 fortesting 於 2021-01-08 10:20:18 編輯
renemystina
分享 分享 讚好人數:1查看名單

但睇樓主嘅自述其實正處於安居樂業情況,對公屋並無迫切需要,祇係唔捨得個公務員配額吖。
葵芳邨

關於公務員申請,我係完全唔識,可以答到既只有:
1. 離島只有大澳叫做唔熱門,換言之長坪二洲/梅窩都係熱門地...
fortesting 發表於 2021-01-08 10:12:51 原文
明白, 咁即係都要搬出黎住....thanks for reply

你唔住但照交租,水電冇用過一樣可以告你濫用/空置公屋,家訪有信你又唔知,最後都係會收樓,仲要可能要上...
WINKYCHAN 發表於 2021-01-08 09:53:29 原文
thanks for reply...明白, 咁唯有搬出黎住...
同家人商量下點湊D小朋友...

明白, 咁即係都要搬出黎住....thanks for reply
樹梨 發表於 2021-01-08 10:48:58 原文
由離島搬出去初頭一定會唔習慣,但久而久之其實都無咩大不了
我係過來人,以前都有住過離島,可以好肯定咁講,搬出來之後,你地會覺得生活方便左
起碼唔駛做灰姑娘,日日都趕頭趕命返屋企本留言最後由 fortesting 於 2021-01-08 10:57:09 編輯
renemystina
分享 分享 讚好人數:2查看名單

由離島搬出去初頭一定會唔習慣,但久而久之其實都無咩大不了
我係過來人,以前都有住過離島,可以好肯定咁講,...
fortesting 發表於 2021-01-08 10:57:00 原文
諗通左就想快D拎到屋...出年有小朋友要升小一, 今年要填表, 很麻煩= =

G1340 市2
11/11s4 ,19/11收信興華二邨,
23/11拒絕,28/11顯示電腦拒絕
9/12歸隊,24/12收到首派拒絕信
19/1 S4,26/1二派樂富村宏旭樓
3/2 親身拒絕,5/2 電腦顯示拒絕
12/2 歸隊等三派
14/3 S4
18/3 三派彩福村彩和樓(夢寐以求)

諗通左就想快D拎到屋...出年有小朋友要升小一, 今年要填表, 很麻煩= =
樹梨 發表於 2021-01-08 11:05:44 原文
搬屋係好多野煩架喇,慢慢來,排好哂要做野既次序
凡事親力親為,問題會慢慢迎刃而解

得閒就去拎本小學概覽來睇下,我對小學排名認識唔多,呢方面未必有中肯意見
renemystina

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖