香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 租者置其屋 » 父母過身, 子女繼承問題...
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5
支持鍵盤翻頁

父母過身, 子女繼承問題...
我男朋友阿爸阿媽20年前已經買下公屋
最近兩老都已經雙雙過身
佢阿爸阿媽都有落平安紙
話間屋留比我男朋友, 同佢幾兄弟姐妹
我男朋友其他兄弟姐妹無意繼承
男朋友諗住私下畀返少少錢佢兄弟姐妹當買咗佢, 請問咁樣做可以嗎?

買咗嘅公屋轉戶畀我男友需要補地價嗎?
另外, 需要做資產審查嗎?
Ready for entry
分享 分享 讚好人數:0查看名單

俾返少少即係幾多?
如果真係大家傾好咗佢哋冇人想要間公屋,咁你男朋友應該要將公屋現時綠表市值平分計算,如共4兄弟姊妹,公屋市值200萬,即係每人佔50萬,咁你男朋友應該向其餘3人,每人俾50萬當買斷間屋,千奇唔好諗住每人係咁意俾少少錢,錢銀計清計楚免得將來傷和氣!

仲有,上律師樓搞轉名手續要幾個全部一齊去,佢哋就簽名不繼承公屋,到時新業主就係你男朋友一個名。轉名之後不需要補地價,但佢想補當然可以。
分享 分享 讚好人數:10查看名單

我親友10多年前……
不需要補地價,不需要審查。
只可以1個人繼承,其他子女要簽字放棄繼承權。
錢銀就自己私下傾掂。
欣田邨
分享 分享 讚好人數:5查看名單

回應 #2 mrslee2009

回應 #1 eatingking

參考mrslee2009留言,非常有用

我男朋友阿爸阿媽20年前已經買下公屋
最近兩老都已經雙雙過身
佢阿爸阿媽都有落平安紙
話間屋留比我男朋友,...
eatingking 發表於 2021-01-04 17:32:01 原文
你想發太天真,係香港唔會有兄妹姐妹無意繼承物業,差在唔係個個有1大舊錢可以拎出來比兄妹姐妹,有首期既都上左樓啦,所以唔係每兄弟姐妹10萬8萬就可以解決到
藍卡申請日期:2010年10月(單人)
2015年6月加名變家庭相等於
特快2018 no.57xx 2019 no.26xx 2020 no.9xx
G13367~G1338 2013年10月擴3轉擴4
S1 29-1-2019 23-4-2019 主任 好順利
      30-11-2020重審再次見主任
S2 7-5-2019  9-12-2020
S3 22-12-2020
S4 23-12-2020

終於畢業
分享 分享 讚好人數:4查看名單

你想發太天真,係香港唔會有兄妹姐妹無意繼承物業,差在唔係個個有1大舊錢可以拎出來比兄妹姐妹,有首期既...
elkie 發表於 2021-01-05 09:05:53 原文
C姐:就如mrslee2009所講係最公道!用該屋苑的市值,平均計每人應得幾$,然後做齊法律文件,唔攞人著數、自己亦無蝕底。樓主想私下畀返少少錢,邊有咁容易?因為兄弟姊妹的背後,也有自己的伴侶,呢班人肯定會出聲(抱不平的),父母大家都有份,財產?當然也一樣。
本留言最後由 飛faiyu772 於 2021-01-05 09:52:26 編輯
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:6查看名單

足比錢啲兄弟姐妹其他嘢律師搞啦
南閻浮提眾生,舉止動念,無不是業,無不是罪。何況恣情殺害、竊盜、邪淫、妄語,百千罪狀。能於是十齋日,對佛菩薩諸賢聖像前,讀是經一遍。東西南北,百由旬內,無諸災難。當此居家,若長若幼,現在未來百千歲中,永離惡趣。能於十齋日每轉一遍。現世令此居家,無諸橫病,衣食豐溢。

回應 #2 mrslee2009

佢地私下傾掂數啦~因為我唔清楚, 如果佢地私下已經傾掂數
同律師樓講由我男朋友(一人)繼承間屋
之後, 房署果邊仲會唔會有咩麻煩野要跟? 或者會受阻

例如:間屋轉名需要做補地價?
或者轉名需要做資產或入息審查?

不過上面幾位話唔洗, 依家放心咗好多

另外, 請問點樣知間屋大約現時綠表市值係幾多?
可以睇"中x"地產, "美x"地產果d成交價格黎參考嗎?
謝謝

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖