香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 啟翔苑 » "綠長"頭20個內揀樓, 好唔好買啟翔苑?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

G5918
分享 分享 讚好人數:0查看名單

本身住緊大單位公屋,
擔心因為公屋冇得繼承,
遲早都要搬返去細單位或再到時用細單位再轉綠單就好難抽到靚...
Ahyaha 發表於 2021-01-03 14:48:47 原文
如果比我揀本身住開大單位,供樓又有壓力,我會揀火炭嘅三房單位。2021經濟一定差過舊年,如果份工唔係鐵飯碗,真係唔敢買樓,你又唔係無屋住,touch wood有乜事做份part time都可以交到公屋租,買左樓如果斷供屋都冇得住?

我已經諗定點同屋企人講唔買,依家除左政府工外,真係無乜行業係鐵飯碗。原本諗住疫情一年到應該受控,但你睇外國發達國家都仲爆成咁,就算真係有疫苗都無話100%免疫,落後國家邊有錢全民打,到時咪又係傳到周圍都係。各行各業都唔方好得去邊!辛辛苦苦儲半世嘅錢我唔想係咁唔確定嘅情況下咁all in法,同玩鋪大細無分別!
真係貧窮限制左我嘅想像
利申頭500綠長本留言最後由 kitlai 於 2021-02-03 21:10:05 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #53 kitlai

綠表真係冇得輸 進可攻退可守

過幾年有啟德到時仲靚 而且未來d 居屋/綠置居只會起多d 大單位 呢個係房署自己講既 (最大原因係因為細單位唔好賣比社會罵 有新聞可以自己搵)

其實最終睇經濟能力
一闊三大,個三大係好恐怖嘅數字嚟㗎!
你自己諗吓而家嘅租金,同你供樓嘅價錢,仲有裝修費,差餉管理費!

還未計生活費!計到數係無問題!

回應  sam0831

梗係唔好買啦, 嚟緊啟德大把靚居屋
jetpod 發表於 2021-01-11 16:57:29 原文
請問啟德居屋最快幾時?
分享 分享 讚好人數:1查看名單

一定吾買2023先収樓再加上家下咁既環境吾會考慮

請問啟德居屋最快幾時?
seesee1010 發表於 2021-03-10 23:41:45 原文
2023等疫情過去就有得申請

量力而為

回應  kitlai

綠表真係冇得輸 進可攻退可守
過幾年有啟德到時仲靚 而且未來d 居屋/綠置居只會起多d 大單...
萬世樓奴 發表於 2021-02-04 15:37:35 原文
抵比人鬧,正垃圾,換屋咁緊係想越黎越大,邊會越起越細

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖