香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 紓緩擠迫調遷 » 最新調遷可供揀選單位名單大概幾時出?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #7 ykbobo20033

好心急,一日上嚟睇幾轉?以為會最D出
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #8 Ying5485

希望哩次大家都揀到心水,唔會失望

你都住緊, 無得住個d 點
Alvinryoko 發表於 2020-12-30 07:28:31 原文
我哋以前有木屋俾政府折咗,依家一家五口,有兩個瞓地下,同埋前兩年已經可以加名調遷,係房處主任話唔得,係我自己上網睇到可以加,再搵佢先幫我加,又點計?我正規申請,又唔係佔用公共資源,你咁講有D,霸幾間公屋冇實質需要果D呢?

我哋以前有木屋俾政府折咗,依家一家五口,有兩個瞓地下,同埋前兩年已經可以加名調遷,係房處主任話唔得...
zero1986hk 發表於 2020-12-30 10:02:52 原文
你有得住, 唔使捱貴租, 已經好幸福,  等多陣又有咩問題呢,  睇下人地兩個人都係住緊5平方咋

國際大都會的香港,有一對年輕情侶,擠住在5平米房間裡生活。 5平米什麼概念?普通人家的廁所都比這要寬敞,而她們卻要在這裡夾縫生存。 這對情侶都是跆拳道運動員,因為疫情而不能去體育館、運動場訓練,去街頭練習又會被保安驅趕。她們只好拆了床鋪,鋪上跆拳道專用的膠墊,又添置了幾件訓練器材,在狹小的空間裡練習。 難以想像,如此難以下腳的封閉空間裡,她們還要每天做踢腿、抬腳等激烈動作。原本需要靠教班為生的她們,因為疫情令跆拳道班全面取消,她們幾乎變成了零收入。也不是沒有考慮過轉行,她們嘗試過考保險資格證、健身教練,還嘗試過開網店賣韓國女裝。但想了好久,還是不甘心就此放棄一直以來的運動員夢想,只能咬緊牙關,繼續堅持下去。 殘忍的是,這對情侶赤裸裸的窮困生活,並不是個例。香港是全球房價最高的城市,在極度被壓縮的生存空間面前,很多人即使拼盡全力,也過不上平凡的生活。 最近有部大火的電視劇《香港愛情故事》,劇中有這樣一個片段:一對將要結婚的年輕情侶,租住在“劏房”裡。整個屋子裡只有一個洗菜台,旁邊就是馬桶,而轉個身,就是用來睡覺的床......一天,妻子在洗菜,丈夫卻想上大號,只好擠在一起辦事。 貧賤夫妻百事哀,窮人的世界,連舒展身體都是奢求。
5月正式入伙, 安居樂業

回應 #13 zero1986hk

係囉正路申請大家都同等機會架。 葡萄啲乜
2020申請擠迫戶調遷計劃,第一年申請。
排134x密度5.27第11日簡樓成功中3-4市區新樓

我哋以前有木屋俾政府折咗,依家一家五口,有兩個瞓地下,同埋前兩年已經可以加名調遷,係房處主任話唔得...
zero1986hk 發表於 2020-12-30 10:02:52 原文
仲有你話加名, 即係原本係夠住, 點解要訓地下.............咪又係自己做成
5月正式入伙, 安居樂業

回應 #15 ykbobo20033

同埋我哋本身住,換咗都會調返原本單位出嚟,又唔係霸兩間。有好多超級寬躺戶唔搬房處又唔做嘢先激氣。

回應 #14 Alvinryoko

你講緊係2個大人住。大人洗咩咁多空間。有小朋友咁細咁迫先慘。算啦你無小朋友唔會明 講黎曬氣本留言最後由 ykbobo20033 於 2020-12-30 14:45:06 編輯

仲有你話加名, 即係原本係夠住, 點解要訓地下.............咪又係自己做成
Alvinryoko 發表於 2020-12-30 10:33:49 原文
唔通生左bb唔洗加佢地名?低智

唔通生左bb唔洗加佢地名?低智
ykbobo20033 發表於 2020-12-30 14:44:49 原文
真係加咗bb名

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖