香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界2人 » 未婚單親如何申請公屋?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

你既當年係2002年,我係2015年,所以差左13年,條例會改會正常,因為你講既只係查到香港係未婚,但如果兩條...
Ladycrab 發表於 2020-12-22 11:24:36 原文
其實我都係2015年先加個仔名入去,討論一下如你所講的確雙方在外地結婚在香港係查唔到,就正如資產一樣咁房處對於外地資產問題又會點樣去處理相信你我都知道,其實點講都好宣誓點都唔夠攞實在証明出黎
醫生難醫命終之人,佛陀難渡無緣的眾生
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #72 gtamh135

有冇諗過如果有一日個男人唔再幫你租,你會點做
2020申請擠迫戶調遷計劃,第一年申請。
排134x密度5.27第11日簡樓成功中3-4市區新樓
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  gtamh135

有冇諗過如果有一日個男人唔再幫你租,你會點做
ykbobo20033 發表於 2020-12-22 15:15:49 原文
其實個男人係自己租自己住,根本唔係幫佢租 佢只係寄居者既身份,應該問有冇諗過,如果個男人覺得你同bb都好煩,唔想同你住,你會點做?
宜家既佢一定係諗,我同佢生左個bb,咁辛苦佢一定唔會唔理我,幫我照顧bb,養我地2個,實際係生完采你都傻,bb日哭夜哭,煩到無覺好訓。未生過既人係唔會明白照顧初生bb係幾辛苦。幻想bb吃飽就訓,好簡單就可以養大個小朋友。無錢買奶粉就餵人奶,但無諗過做全人奶媽係更辛苦 宜家講乜都無用,將來樓主就會明白佢屋企人係幾辛苦好不容易才養大佢。

好多人誤信單親好易上樓,搵社工幫手就好快有屋住,其實根本單親係好普通,社工都唔會幫你做體恤安置本留言最後由 elkie 於 2020-12-22 15:52:23 編輯
藍卡申請日期:2010年10月(單人)
2015年6月加名變家庭相等於
特快2018 no.57xx 2019 no.26xx 2020 no.9xx
G13367~G1338 2013年10月擴3轉擴4
S1 29-1-2019 23-4-2019 主任 好順利
      30-11-2020重審再次見主任
S2 7-5-2019  9-12-2020
S3 22-12-2020
S4 23-12-2020

終於畢業
分享 分享 讚好人數:4查看名單

回應 #83 elkie

我老公放工幫手做家務湊bb.我地2個都做到就黎崩潰咁制。想像一下個老公係衰既,或者無人幫會幾可憐?我地已經有屋,經濟又唔擔心,但我地都湊到就黎癲,晚晚無覺好訓,終於明白點解啲人生完bb咁快鬧交離婚,感情少啲都好快玩完。生完bb你就會知自己有無簡錯男人。。何況佢而家咩都無想像唔到佢第日點搞?‍♀️同居唔好再搞多件出黎喇本留言最後由 ykbobo20033 於 2020-12-22 16:48:52 編輯
2020申請擠迫戶調遷計劃,第一年申請。
排134x密度5.27第11日簡樓成功中3-4市區新樓
分享 分享 讚好人數:3查看名單

我怕我有一日心軟會同翻呢個男人一齊,所以咪想出世紙同BB跟男人姓
男人係咁向我道歉又求我屋企人,話會照顧BB會專一改過。我都1516緊比唔比機會佢好,不過就一定唔會結婚住。好煩惱
若果有日我比個男人氹翻結婚,會唔會違反宣誓?

我怕我有一日心軟會同翻呢個男人一齊,所以咪想出世紙同BB跟男人姓
男人係咁向我道歉又求我屋企人,話會照...
gtamh135 發表於 2020-12-22 18:53:20 原文
仔你都願意同佢生,點解唔原諒佢呢?咁先係一個完整既家庭,對你同bb先有保障。
將來如果真係佢再錯,離婚你起碼有法律保障到你同bb,而唔係宜家空口講白話本留言最後由 elkie 於 2020-12-22 20:15:42 編輯
藍卡申請日期:2010年10月(單人)
2015年6月加名變家庭相等於
特快2018 no.57xx 2019 no.26xx 2020 no.9xx
G13367~G1338 2013年10月擴3轉擴4
S1 29-1-2019 23-4-2019 主任 好順利
      30-11-2020重審再次見主任
S2 7-5-2019  9-12-2020
S3 22-12-2020
S4 23-12-2020

終於畢業
分享 分享 讚好人數:2查看名單

男人係咁向我道歉又求我屋企人,話會照...
gtamh135 發表於 2020-12-22 18:53:20 原文
真係眼都凸
同埋你一時又話佢搵左第2個 一時又話佢求你同你屋企人原諒會專一改過

如果你講既都係真話咁既話我寧願你隻眼開隻眼閉 選擇原諒佢 比多次機會佢

亦都要同佢結婚 同埋依家D人結婚會寫定埋D TOUCHWOOD離婚時D嫁妝呀屋呀生活費要點分配呀之類既紙保障返自己同個BB (我諗佢地咁寫應該都有法律效用)

想生就要幫BB諗埋未來20年要點過 我諗依家申請公屋都要排5年以上

祝你早日上樓 本留言最後由 g135mm 於 2020-12-22 21:10:37 編輯

仔你都願意同佢生,點解唔原諒佢呢?咁先係一個完整既家庭,對你同bb先有保障。
將來如果真係佢再錯,離婚...
elkie 發表於 2020-12-22 20:10:42 原文
我會考慮下,但唔會咁快決定
我都應該會同BB兩人宣誓申請,但唔知如果將來我心軟同翻佢結婚會唔會違法宣誓?

我會考慮下,但唔會咁快決定
我都應該會同BB兩人宣誓申請,但唔知如果將來我心軟同翻佢結婚會唔會違法宣誓...
gtamh135 發表於 2020-12-22 21:11:26 原文
依D你打上房署/直接去樂富當面問清楚好D
版友都係申請人黎 資訊唔一定最新最準確.

回應 #72 gtamh135

你公屋申請都要有個住址證明個男人比錢租屋,租單租約都係男人名,你點比住址證明?
1331xxxx (擴3,已轉市3)
2018-10-s1,2018-11-s2
2018-12-s3,2019-01-s4(第一次滿東已拒絕)
2019-01-s2 已成功轉市區,
-----
2020-10-06,S3

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖