香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界2人 » 未婚單親如何申請公屋?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我係未婚單親媽媽,BB就快16週,我係沒可能同出軌嘅男人結婚
但係我想BB張出世紙上有爸爸個名,跟爸爸姓,...
gtamh135 發表於 2020-12-19 16:25:45 原文
係要宣誓你要一早上樂富排隊拎宣誓籌,樂富有間房係宣誓嘅...你自己準備定編野,到時要寫落佢比你張野到
內容大致係
你同個男人無結婚,
個男人無得到bb嘅撫養罐
你明白係現時因為無結婚所以不能加男人嘅名一齊申請
個男人每月比幾錢你同bb

BB出世紙有冇爸爸名都無影響申請...因為你地未結婚,你想加都加唔到個男人名落去

最大問題係你無錢
咁姐係你同bb生活嘅錢靠呢個男人比
生活錢,租屋錢...呢啲男人比/家人比你都當資助你
所以全部計你嘅收入
所以你自己計好條數先入紙申請
市3
G13521-13539
06/2014
28/3 S1
18/6審查
22/7s2
30/12 s4
分享 分享 讚好人數:3查看名單

回應  gtamh135

要有結婚證書、小孩的出世紙才有爸爸名
sallyjeffy 發表於 2020-12-19 18:04:18 原文
不是無結婚嘅
只要個男人肯同你一齊上去幫BB拎出世紙,肯簽名就可以
市3
G13521-13539
06/2014
28/3 S1
18/6審查
22/7s2
30/12 s4
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  gtamh135

要有結婚證書、小孩的出世紙才有爸爸名
sallyjeffy 發表於 2020-12-19 18:04:18 原文
原來咁架~
爸爸名可以唔寫??
2020年11月12日簽名入伙。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

建議小朋友跟返自己姓。你係永遠唔會離開仔女而個男人就唔會永遠。唔通到時搵到第2個男人又轉姓?同個唔愛唔好既男人一齊頭家唔會開心。重慘過單親。建議你申請綜援好過靠個男人要睇人面色,一陣拍下蘿友走左去你同bb食西北風。
2020申請擠迫戶調遷計劃,第一年申請。
排134x密度5.27第11日簡樓成功中3-4市區新樓
分享 分享 讚好人數:5查看名單

回應 #8 WINKYCHAN

噢、原來改左了。不過我覺得、係一齊住就應該結、唔一齊住就自食其力、唔好又一齊住但又唔結但小孩又有爸爸名、唔清唔楚。
市三 G1252
安達->啟德居屋
分享 分享 讚好人數:4查看名單

回應 #14 ykbobo20033

再唸多一層、個男人有第二個女友時、個女友仲點會肯比佢同樓主住仲養埋佢地?
市三 G1252
安達->啟德居屋
分享 分享 讚好人數:4查看名單

係要宣誓你要一早上樂富排隊拎宣誓籌,樂富有間房係宣誓嘅...你自己準備定編野,到時要寫落佢比你張野到
內...
kamyee 發表於 2020-12-19 21:06:48 原文
我想問,我將會同BB繼續同個賤男爸爸一齊住,佢比錢租樓,會唔會影響我地兩母子宣誓申請?

除非你想同個男人結婚,否則你唔會想bb跟佢姓,到時佢屎忽痕同你爭個b你就會呻笨,反正都唔過人世,點解唔跟自己姓
冇結婚出世紙都可能填爸爸名,申請公屋就去民政處宣誓,宣誓要求你要問返房署個邊
市四 G1350~~
結束8年長跑 4派畢業
分享 分享 讚好人數:3查看名單

建議小朋友跟返自己姓。你係永遠唔會離開仔女而個男人就唔會永遠。唔通到時搵到第2個男人又轉姓?同個唔愛唔...
ykbobo20033 發表於 2020-12-19 21:33:54 原文
我想BB跟男人姓,係想成長係正常d,唔想同其他人唔同
不過我無乜錢,真係應付唔到租帶住BB,所以要靠住佢。
仲有我覺得關係搞成咁,係唔關小朋友事,賤男係要對小朋友負責,我唔想放過佢!
唯有想排公屋,忍住靠佢
多謝你,綜援我都會考慮。

我想BB跟男人姓,係想成長係正常d,唔想同其他人唔同
不過我無乜錢,真係應付唔到租帶住BB,所以要靠住佢...
gtamh135 發表於 2020-12-19 22:29:21 原文
你咁做係嬲個男人想報服個男人既想法,而唔係真正為個bb好,唔好諗住可以用個bb挷住個男人照顧你一世,你哩個諗法太天真了,未生你後面既路還可以重新來過,生左你後面既路就要捱一世架啦!
我估你男人連自己都未必養得起自己呀,咪咁天真啦!
藍卡申請日期:2010年10月(單人)
2015年6月加名變家庭相等於
特快2018 no.57xx 2019 no.26xx 2020 no.9xx
G13367~G1338 2013年10月擴3轉擴4
S1 29-1-2019 23-4-2019 主任 好順利
      30-11-2020重審再次見主任
S2 7-5-2019  9-12-2020
S3 22-12-2020
S4 23-12-2020

終於畢業
分享 分享 讚好人數:7查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖