香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界2人 » G1405 新2。大家有乜睇法?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

大家都互相加油!
大半年前我先生有位尼泊爾朋友,
他行動不便,沒有做嘢,一家五口只有太太做嘢,
3個小朋友讀書,後來搵社工幫手,
申請公屋半年就上咗樓,係樂富,
佢都唔知幾開心!
我先生眼紅這位朋友咁快可上樓啦!
G1407-G1409(2017-7)擴2人,
2021-3 成功加2個女,擴2轉新4
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #9 running

我朋友,1301,新4,2020年5月首派,大家拎D數字,參考一下
2015年10月藍咭G1379xxxx 擴3,2020年6月轉新界2人1379-1380,2021年7月16日S1,9月2日有審查日期9月13日,10月7日S2
11月區擴2避皇后山
2022年3月2日申請轉回新2,4月1日新2 S1,22/5/26派皇后山拒絕,22/7/5派和田低層畢業
2022年聖誕前順利入伙,安居樂業
分享 分享 讚好人數:3查看名單

回應  running

承你貴言 你個號碼,都好大幾會,派皇后山
kikosummer 發表於 2020-12-10 11:11:51 原文
係,希望大家都派到心水!
新4
11/21收信皇后山邨

回應  running

我朋友,1301,新4,2020年5月首派,大家拎D數字,參考一下
kikosummer 發表於 2020-12-10 11:14:26 原文
多謝資料,我都轉左s1
新4
11/21收信皇后山邨
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應  wing0

我有D朋友,啱啱先開始排,一個開始左就唔知幾時完排隊 香港人真係好鐘意排隊 我就...
kikosummer 發表於 2020-12-10 09:44:19 原文
哈哈,唔知點講,新界一係冇新樓,一有新樓都有幾個區,見過有人三次機會都是舊樓,新界,所以,3次機會講緣份,又有疫情呢~慢慢長,等,有機會既,大埔粉嶺屯門時間其實差唔多,起完咁,得閒望下新界公屋進度先,或者知道下,邊個最快,邊個第一第二第三 ,同埋睇幾多人s1上黎報喜派邊,咁或者會預測派度最快,你2015,s1首先要6個月唔好超,超左又停6個月先再審,又可能錯過新樓又唔定,香港人加油
2020年11月12日簽名入伙。
分享 分享 讚好人數:4查看名單

大家都互相加油!
大半年前我先生有位尼泊爾朋友,
他行動不便,沒有做嘢,一家五口只有太太做嘢,
3個小...
idyho18 發表於 2020-12-10 11:13:32 原文
係呀~家庭有問題,先快d,好多優惠,唔係個個用到的,大家努力等,一定有機會上樓的。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  running

kikosummer 發表於 2020-12-10 11:14:26 原文
首派去邊? 問下先新4?

回應 #17 wing0

我朋友首派屯門碼頭個邊,立即要左
2015年10月藍咭G1379xxxx 擴3,2020年6月轉新界2人1379-1380,2021年7月16日S1,9月2日有審查日期9月13日,10月7日S2
11月區擴2避皇后山
2022年3月2日申請轉回新2,4月1日新2 S1,22/5/26派皇后山拒絕,22/7/5派和田低層畢業
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應  wing0

我朋友首派屯門碼頭個邊,立即要左
kikosummer 發表於 2020-12-10 12:54:30 原文
通常派屯門,你朋友岩心水就好,正常單位嗎?幾多尺?

回應 #15 wing0

我入息一定唔超,書簿津貼拎到全津,我只靠做有限度 part time黎維持生活當然想派到原區,一直追post睇人報喜,自己日日幻想 計落應該屯門54區
11月區擴2避皇后山

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖