香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 凱樂苑 » 點解無駕駛執照就唔可以申請車位?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

車主無駕駛執照,但指定嘅駕駛司機有駕駛執照,係可以買三保的,自己問保險代理本留言最後由 SH560 於 2020-12-07 09:24:49 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

車主無駕駛執照,但指定嘅駕駛司機有駕駛執照,係可以買三保的,自己問保險代理
SH560 發表於 2020-12-07 09:16:55 原文
有疑問既唔係我地而係你,我地去問保險代理之後又點?
如果你對管理處同埋我地所有回覆抱懷疑態度,點解唔直接上樂富問?本留言最後由 fortesting 於 2020-12-07 09:47:04 編輯
renemystina
分享 分享 讚好人數:2查看名單

原來車主無車牌都買到第三保,又長知識了
3人家庭
2019.09 - 第一次派:象山邨 (太舊, 唔要)
2019.10 - 第二次派(新和諧式)
分享 分享 讚好人數:0查看名單

有疑問既唔係我地而係你,我地去問保險代理之後又點?
如果你對管理處同埋我地所有回覆抱懷疑態度,點解唔直接...
fortesting 發表於 2020-12-07 09:44:53 原文
討論下姐,唔駛咁緊張,大家都覺得有問題,我咪去申訴專員公署問下囉。
地契條款寫咗只供住戶及其訪客使用,但無話該住戶一定要有車牌。
私人屋苑既條款,都係寫住只供住戶及其訪客使用,基本上有牌薄就申請到。

房署既的答案唔一定啱晒,如果唔係點解有人可以申請司法覆核。本留言最後由 SH560 於 2020-12-07 10:42:50 編輯

討論下姐,唔駛咁緊張,大家都覺得有問題,我咪去申訴專員公署問下囉。
地契條款寫咗只供住戶及其訪客使用...
SH560 發表於 2020-12-07 10:40:56 原文
支持你據理力爭!加油!
renemystina
分享 分享 讚好人數:2查看名單

政府記名車主得一個,可以係人,亦可以係法人 (公司)
車主可以無駕駛執照,至於第三者保險,就睇第一個記名司機。
第一個記名司機既NCD可以用盡,但第二三四司無NCD。
Claim過保儉,或記錄差,就一定影響批核,要加Loading,同其他條件等。

拋磚引玉,有錯請指正。

車係我名,屋又係我名。無駕駛執照,就唔俾租車位?我找人做司機唔得咩?管理處係咪亂咁講?有冇人答到我?...
SH560 發表於 2020-12-07 01:50:49 原文
屋苑本身訂呢個規例出嚟就係想優先對待呢個屋苑嘅真正駕駛人仕, 如你要執着某些因素去爭論真係大把可爭, 例如你又可爭話雖然我冇車冇駕駛執照, 但我都係住喺呢個屋苑為何我冇權利去申請車位, 我大可申請到後自行租比人圖利都得呢個係我應得嘅權利嚟 , 其實如你有錢又有閒真係セ都可請律師去爭一餐架話受到不公平待遇, 正如以前岳少被影到張快相但覺得自己係有理也花过百万去打官司一樣, 最终就可省回那張告票錢添, 你有冇咁嘅实力之麻 .
分享 分享 讚好人數:1查看名單

支持你據理力爭!加油!
fortesting 發表於 07/12/2020 10:42:21 原文
支持X2
個個都代朋友問?
你係:真八卦? 真多事? 真朋友?

無車輛牌薄就完全講唔通既,因為有人會私下走去放租。我既問題係我老豆七十幾歲,因為健康原因,運輸處唔肯再續架駛執照俾佢。我阿媽行動不便,宜家只得我阿哥有駕駛執照,但佢一早搬走咗,係度已經無戶藉。咁樣即係焗我一定要立即去考車牌,等下年先可以再黎抽過。我唔係要玩野,只係覺得安排唔合理,宜家就算可以上訴得值,今年都係無車位用。本留言最後由 SH560 於 2020-12-07 12:56:02 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖