香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 其他 » 對面屋鄰居經常開門吸煙...
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

食煙而無煙係單位噴出來既,應該算係鬼故
你話我自私,好囉,自私鬥自私,襯到絕
不如你都提出一下自己高見,等...
fortesting 發表於 2020-12-02 09:34:36 原文
燒佢香
醫生難醫命終之人,佛陀難渡無緣的眾生
分享 分享 讚好人數:0查看名單

燒佢香
benckb 發表於 2020-12-02 11:33:07 原文
其實對住呢啲問題我都唔想認真答,難為有人對住我呢啲一睇就知係玩嘢嘅回覆認真起來,真係叫我情何以堪
人家係自己屋企食煙可以點?我點知可以點?用常識都知自己閂門算數啦,一係就自己移民去新加坡囉
renemystina

回應 #6 新1838

九唔搭八,混淆視聽,首先食煙係個人行為,但二手煙對非吸煙人士既身體健康影響係公眾行為,即係你吸煙吐出黎既二手煙係毒害緊其他人,你自己吸毒要死快D無人阻你,雖然香港暫時無法例去對付呢D自私精,但你唔顧其他人健康同埋鄰里關係去害緊其他人就預左畀人圍插。

順便講埋你堆似是而非既道理幾咁白癡,有人衝燈搞到架車轉彎撞到你,你追究係車主既責任,唔係衝燈果個,因為駕車人士一向要保持警惕路面任何情況,即係去到燈位都要留意有無人唔睇交通燈,撞到人唔可以用避人做藉口架,你試下咁樣上庭同個官講,你睇下佢加唔加你刑?

何況駕車同食煙噴二手煙直接用毒毒根本兩回事

重型車要驗車同用淘汰舊引擎,就係要減手廢氣排放,,家陣已經用緊歐盟第6型引擎啦,比5型少80%排放,你知唔知?考左個牌先用呢D做例子啦天才!

大廈跌野打中人,成棟大廈要夾錢賠架,知唔知呀?乜野要第三者意外保你又知唔知呀?天才
分享 分享 讚好人數:2查看名單

其實對住呢啲問題我都唔想認真答,難為有人對住我呢啲一睇就知係玩嘢嘅回覆認真起來,真係叫我情何以堪 ;063...
fortesting 發表於 2020-12-02 11:36:39 原文
哈哈,有人會好認真架,你講得岩除左關門你又可以做到幾多,佢無犯法你只能自救

哈哈,有人會好認真架,你講得岩除左關門你又可以做到幾多,佢無犯法你只能自救
benckb 發表於 2020-12-02 11:41:42 原文
一係就去對面日日索,索到病,之後攞醫生紙大條道理調遷,咁唔自私喇呱
renemystina

一係就去對面日日索,索到病,之後攞醫生紙大條道理調遷,咁唔自私喇呱
fortesting 發表於 2020-12-02 11:43:59 原文
咁出白咭真係無敵

咁出白咭真係無敵
benckb 發表於 2020-12-02 12:00:45 原文
白卡有如無限加持既護身符,連住佢隔離左右既都變成惡靈退散
renemystina
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #23 neoi99

首先食煙人仕己經間屋食煙唔算犯法,都冇係走廊煙,非煙民唔可以閂門,人地就你,你唔可以就下人?衝燈事件,駕駛人仕當然係最大責任,咁衝燈比人捉左會唔會有事??重型車排死氣,大廈跌野落來,以上都係對人體有危險,咁你都要諗辦法唔好比佢發生.唔好出街?同食二手煙對身體有害有咩唔同?本留言最後由 新1838 於 2020-12-02 12:52:10 編輯
首派君臨天下
2派凱旋門
夢想中...

最好就自己閂埋門帶埋口罩買埋防毒面具最好買埋口罩防毒面具三埋道門就ok㗎

其實,用空氣清新機咪解決到,搬得任何屋,你都決定唔到新鄰居係屋內行為,你亦都可以溫和d,買袋橙送鄰居打好關係,打好左關係先開口問佢屋企煙味勁,都係方法黎姐,唔想咁做,咪關門算
可以查詢各屋邨單位面積的網站
https://data.housingauthority.go...set=ha_prhs&lang=en

擴2->新2(指定屯門),藍卡編號:U039xxx >S5畢業(由申請至3派畢業6年半)
2015年[7月]房屋署睇漏懷孕證明,人為錯誤當作1人申請;[8月]更正後為G1375~1377.....(相應為2015年8月)
2021年[7月2日]S1
首派:21/11/2021皇后山皇頤樓(拒絕)
2派:4/1/2022大埔富蝶斑蝶樓(拒絕)
3派:14/2/2022屯門安定邨,指定屯門畢業

屯門屋邨長大,鐘情舊邨
做得指定地區,都係房署認為你有特別需要先批到,
咸魚青菜各有所愛,唔駛問我點解唔要新屋架啦
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖