香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區1人 » 非長者一人首次配房, 單位內曾發生自殺/意外死亡事件
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  chaniu

當時個主任都話,照計呢啲單位係唔計1次同埋會知會我,但係佢收啲文件無資料話係可拒絕唔計...
車贏carwin 發表於 2020-11-28 13:22:48 原文
就係你之前話延期等通知個單位 ?
U0231 市1 非長者 437分 (2021/1)
2009.11 藍卡
2016.05 超額暫緩
2018.06 歸隊
2019.09 通過審查
2020.10.22 首派白田長者屋+自然身故單位~拒絕
2020.10.29 S2
2020.11.5 S3
2020.11.12 S4
2020.11.19 德田邨
2021.2.3  簽約取匙

回應 #32 mc7840

是呀!東滙邨嗰個,原本27號滿心歡喜去取匙收樓,個管理員姐姐帶我去睇樓,咁梗係順便問吓,照計住住吓無理由唔住㗎,佢咪問我係咪特快,我話唔係,正常隊等咗15年了,跟住佢就話個單位係個阿伯喺屋內走咗的,俾送飯啲人嚟發現,有報警,佢話無乜問題嘅,因為警察查過都無咩問題,好快俾番間屋佢地,但係件事發生喺3個零月度,咁你話點接受呢?後來回辦事處,個主任都問我,房署無通知我咁狀況咩?我話無,重計我正常配屋,拒絕計一次機會喎,我咪話咁對我好唔公平,個主任話幫我搵房署嗰便問,而家佢就話房署口頭上講咗話唔計一次,咁我話會唔會有信通知,佢話唔會,房署會通知佢再由佢打電話俾我confirm, 而家都未知咩情況!唉!咁你配咗樓未呀?
U017

回應 #33 車贏carwin

咁你一定要爭取,無理由不知情下就計一次。我派左藍田德田村,情況好似你一樣等緊翻新。
早前入屋睇左環境,都好滿意 (面積夠大),如無意外都會接受。
不過,都係要等翻新後上去睇清楚再決定。本留言最後由 mc7840 於 2020-12-02 09:21:24 編輯
2009.11 藍卡
2018.06 歸隊

回應 #34 mc7840

弓起你呀!德田都算好,係舊啲啫,藍田幾好住㗎,我以前住德田對面舊藍田邨,睇住德田起的,而家藍田交通同設施都好完善。如果無特別嘢,真係幾得㗎,。都唔明有新樓派都派唔到俾我地!我諗海達1,2人跟本無閞派過。而家公務員又work from home.我唔知又等到幾時了!!
U017

回應 #35 車贏carwin

我都覺得藍田幾好,我派德欣,喺山上面,空氣真係唔錯。樓齡唔算舊(2001)間格非常實用,我反而覺得新樓實在太細。我觀塘返工所以都好方便。不過就唔知個單位要翻新到幾時?
雖然WFH,但應該唔係完全停頓工作,祝您盡快派到心水樓 。
2009.11 藍卡
2018.06 歸隊

回應 #36 mc7840

德欣重好呀!比其他座新,因為當初係用咗個停車場地,專登起來安置舊藍田5,6座居民,後來去睇過覺得家庭單位比較細,所以好多人都選油塘,放棄原區安置,但係啲細單位同1,2人都好四正。應該大過而家嗰啲1,2人,我去東滙睇嗰個,長約11呎,闊約6尺多啲,目測都係擺到張4尺牀,一張枱,一個柜。非常細,好唔理想。加上嗰個原因更加要放棄。不過要留意,嗰度近正山,霧氣濕氣會重啲,睇吓使唔使預備抽濕機了。藍田真係好好住的
U017
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  車贏carwin

我都覺得藍田幾好,我派德欣,喺山上面,空氣真係唔錯。樓齡唔算舊(2001)間格非常實用,...
mc7840 發表於 2020-12-02 17:51:59 原文
德欣非常好,成個德田邨最新就係呢棟
P.S. 住緊德田,來緊會搬本留言最後由 fortesting 於 2020-12-03 14:48:56 編輯
renemystina
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  mc7840

是呀!東滙邨嗰個,原本27號滿心歡喜去取匙收樓,個管理員姐姐帶我去睇樓,咁梗係順便問吓,...
車贏carwin 發表於 2020-12-01 23:21:46 原文
醫院走佢地唔計的

回應 #39 ayby

我之前留言寫得好清楚了,喺間屋度去咗先俾人發現。仲要唔夠1個月就配俾我,而家房署都出咗信通知唔計一次。
U017

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖