香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 蝶翠苑 » 即將揀蝶翠苑, 最細單位邊個座向好?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #9 bailey1234

我住漁順樓距離永泰道同柴灣道有200m所以感覺噪音不大,但實況可能問問漁進樓啲師兄或實景睇睇會好啲.漁灣邨早幾年提過會重建但至今遙遙無期...  

太古地盤新聞話會起商住項目,但好似未見有圖則,所以我估其他申請者考慮咁情況所以揀完最高幾層就冇人揀.
建議上youtube搜蝶翠苑,有幾段片可以睇到不同單位景觀的  
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #9 bailey1234

如果單人都建議簡12, 雖然西斜, 但高層單位景觀好開揚, 住落人都精神D
市區樓嘈音在所難免, 高層就好D,
788 ,789 直上東廊, 好少塞車, 快過坐MTR出中環
G-1298XXX-1 擴3
2012年3月收到藍咭
2014年2月通過審查
2018年3月23號收到派樓信-健明村低層
2020年10月21號買綠置居-蝶翠苑上車
分享 分享 讚好人數:1查看名單

多謝大家的意見
我明天揀樓啦,現在仲有少少心大心細

我住新界舊公屋,配套好,係火車站附近,間屋同蝶翠細單位差唔多大,家人又住係九龍新界,真係唔知買樓係咪一個好選擇。

不過我想新界換市區,舊屋換新屋,加上我知道今次唔要,下次應該無乜機會,加上又唔夠錢買居屋,所以好似要比較好本留言最後由 bailey1234 於 2020-11-25 22:04:58 編輯

多謝大家的意見
我住新界舊公屋,配套好,係火車站附近,間屋同蝶翠...
bailey1234 發表於 2020-11-25 22:01:53 原文
揀到記得轉人頭簽名做蝶翠苑做街坊
唔好再用麗翠綠令人誤解 本留言最後由 tkonni 於 2020-11-25 23:38:05 編輯

蝶翠苑有兩個280呎單位褪番出嚟,聽日應該會好搶手!  

蝶翠苑有兩個280呎單位褪番出嚟,聽日應該會好搶手!  
Ho1 發表於 2020-11-26 00:09:02 原文
但33樓那個向墳,未必人人受得落。 11樓那個應該望唔到會好啲。

多謝大家的意見
我住新界舊公屋,配套好,係火車站附近,間屋同蝶翠...
bailey1234 發表於 2020-11-25 22:01:53 原文
無錯啦, 市區樓, 價錢負擔得起供得起,單身籌難得排到有得買, 機會可一不可再,
錯過左下次吾知幾時再有
G-1298XXX-1 擴3
2012年3月收到藍咭
2014年2月通過審查
2018年3月23號收到派樓信-健明村低層
2020年10月21號買綠置居-蝶翠苑上車

樓主,揀到心水單位嗎?

回應 #19 Kwan56131

買左,謝謝。
頭像已改蝶翠苑

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖